Az amerikai jegybank, a Federal Reserve a tálibok tavaly augusztusi hatalomátvételét követően fagyasztotta be az afgán központi bank tengerentúlon őrzött tartalékait. Az amerikai pénzintézetekben, különböző eszközökben tárolt, mintegy húsz év alatt felhalmozódott 7 milliárd dollár sorsáról pénteken döntenek. Sajtóhírek szerint Joe Biden elnök még pénteken aláírhatja azt a rendeletet, amely végleg kicsavarja az Afganisztánt de facto irányító tálibok kezéből a pénzt – írja a Világgazdaság.

A részben készpénzben, részben kötvényekben, illetve aranyban tárolt források felét, 3,5 milliárd dollárt az Egyesült Államok kormánya humanitárius segélyként bocsátaná újra Afganisztán rendelkezésére, úgy, hogy ahhoz a tálibok semmiképp ne férhessenek hozzá.

A másik feléből pedig a 2001. szeptember 11-iki terrortámadások mintegy háromezer áldozatának hozzátartozóit kártalanítanák.

Az Egyesült Államok korábban épp ezekre a kártalanítási eljárásokra hivatkozva utasította vissza a tálibok kérését, hogy visszautalja a jegybanki forrásokat.

A 2001 szeptemberi terrortámadásokat követően indult perek során ugyanis a támadás károsultjainak, illetve az áldozatok hozzátartozóiknak épp 7 milliárd dollárnyi kártérítést ítéltek meg az amerikai bírák. Ám egészen tavaly augusztusig közülük csak kevesen reménykedtek abban, hogy ezt a pénzt valaha megkapják.

A tálibok hatalomátvétele után azonban az amerikai károsultak egy nagyobb csoportja elérte, hogy az ügyük a végrehajtási szakaszba kerüljön, és a bíróság kezdeményezze a kifizetéseket.