A magyar kormány nem értesítette Brüsszelt a szerdán bejelentett magyar energia-veszélyhelyzetről, ezért az Európai Bizottság most a magyar hatóságoktól próbál pontosabb információhoz jutnia annak érdekében, hogy jobban megértsék a veszélyhelyzeti tervet, és felmérjék annak a szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait - írja a hvg.hu Eurologus rovata.

Az EU szilárd jogi kerettel rendelkezik az ellátás biztonságának a tagállamok közötti szolidaritás szellemében történő biztosítására - áll Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosának közleményében.

Nem lehet csak úgy elzárni a csapokat a határon

A közleményből úgy tűnik, hogy a brüsszeli testület aggódik a veszélyhelyzet jogszerűsége miatt. Szabály szerint szükségállapot kihirdetésére és az ebből következő intézkedésekre az ellátás megszakadásának egyértelmű veszélye esetén kerülhet sor, és erről értesíteni kell a Bizottságot.

Akkor lehet szükségállapotot hirdetni, ha egyértelműen veszélybe kerül az ellátás. Amennyiben ez történik Magyarországon, akkor érvénybe lépnek az uniós ellátásbiztonsági szabályok.

Valamennyi EU-tagállamra a hatályos ellátásbiztonsági szabályok értelmében szolidaritási kötelezettségek is vonatkoznak, vagyis sürgős szükség esetén kötelesek segíteni szomszédaikat a védett fogyasztók energiaellátásával – áll a közleményben.

Az Európai Bizottság július 20-án konkrét javaslatokat terjeszt elő az idei télre való készültség megerősítése érdekében.