A Magyar Természettudományi Múzeum közösségi oldalán tudatta, hogy hivatalosan is észlelték hazánkban az ázsiai lódarazsat (latinul: Vespa velutina). A faj már régóta terjeszkedik Európában, a Múzeum szerint várható volt az itthoni megjelenése. Az első példányokat Márta Tamás kimlei méhész fogadta be, két bizonyítópéldány máris bekerült a Múzeum gyűjteményébe.

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták Franciaországba, azóta pedig évről évre közlekedett Magyarország felé. Az intézmény azt írja, a faj valamivel kisebb mint a nálunk élő európai lódarázs, és nem agresszívabb az őshonos darázsfajoknál. A hazai faunában való jelenléte nem fog lényegi különbséget okozni.

A méhészek azonban kihívás előtt állhatnak, mivel az új darázsfaj előszeretettel vadászik házi méhekre.

A poszt megemlíti, hogy az ázsiai lódarázs nem összekeverendő az óriási lódarázzsal, az ugyanis sosem telepedett meg Európában.

A magyar méhészeknek nem ez az első nehézség, amivel szembe kell nézniük: idén a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt megcsappant a hazai méhállomány, a körülmények miatt pedig a virág beporzása is gondokat okozott.

A méhek jelentősége vitathatatlan, hiszen beporzásukkal biztosítják a jó minőségű terményeket. A vadon élő egyedek száma az elmúlt 30 évben 60 százalékkal csökkent. Ez aggodalomra ad okot, mivel a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát köszönhetjük a méheknek és más beporzóknak. 

Itt az idő a méhhotelek kihelyezésére

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).