Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, erősíti a bank privátbanki és személyre szabott befektetési szolgáltatásait, míg az Equilor további jelentős növekedést tervez a banki háttérre támaszkodva.

A két meghatározó hazai pénzügyi szolgáltató célja, hogy a szinergiák kihasználásával egymást erősítve, partnerségben működjön. A tranzakció zárásához a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges - derül ki az érintett cégek friss bejelentéséből. A Gránit Bank legnagyobb tulajdonosa Tiborcz István vállalkozó, aki cége, a BDPST Zrt. révén nemrég 57,41 százalékos részesedést vásárolt a bankban. 

A Gránit Bank Zrt-nek az Equilor Befektetési Zrt-ben történő tranzakciója mindkét társaság és ügyfeleik számára is előnyös: a Gránit Bank ügyfeleinek bővül a befektetési-, és privátbanki szolgáltatások köre, míg az Equilor ügyfelei számára a banki háttérrel erőteljesebbé válik a befektetési szolgáltató növekedése. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelő Zrt.-t.

Az Equilornál csak a fő tulajdonos változik, a név marad

A részesedésszerzést követően az Equilor neve, vezetése nem változik, a befektetési szolgáltatót továbbra is Gereben András elnök és Szécsényi Bálint vezérigazgató, a Budapesti Értéktőzsde korábbi alelnöke irányítják majd, akik megtartják 49,9 százalékos tulajdonrészüket.

A banki háttérnek köszönhetően az Equilor még dinamikusabban növekedhet, tovább bővítheti digitális szolgáltatásait, amelyben nagymértékben támaszkodhat majd a Gránit Bank elmúlt években elért jelentős eredményeire. A pénzügyi szolgáltatók hosszú távú célja, hogy a szinergiákat kihasználva egymás erősítésével bővítsék portfóliójukat, és még minőségibb, sokrétűbb pénzügyi megoldásokat kínáljanak ügyfeleiknek.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint a tranzakció illeszkedik a hitelintézet stratégiájába, amely célul tűzte ki a digitális platformon alapuló szolgáltatási paletta folyamatos bővítését befektetési és privátbanki szolgáltatásokkal. A Gránit Bank, az elmúlt évtized leggyorsabban növekvő hazai bankjaként, tevékenysége bővülésének újabb állomásaként tekint az Equilor Befektetési Zrt-ben való részesedésszerzésre és nagyra értékeli a jelenlegi menedzsment, különösen az elnök, a vezérigazgató, valamint a munkatársak hosszú évek óta tartó elkötelezett munkáját. Rekorderedményt ért el a Gránit Bank 2022 első felében, a nettó kamatbevétel 110,7 százalékkal, míg az adó előtti nyereség 251,4 százalékkal nőtt éves szinten.

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a digitális szolgáltatások eddig is kiemelt figyelmet élveztek működésük során, de a Gránit Bank ilyen téren elvitathatatlan tapasztalatával a háttérben tovább fejlődhetnek, amellett, hogy a banki háttér és ügyfélkör az Equilor jelentős növekedését is támogathatja. Hozzátette, hogy az Equilor ügyfelei a jövőben változatlanul magas színvonalon és feltételek mellett vehetik igénybe a szolgáltatásokat, melyek a banki háttérnek köszönhetően tovább fejlődhetnek, szélesedhetnek.

Íme a két cég története

A Gránit Bank Zrt. 2010 májusában, zöldmezős bankként kezdte meg tevékenységét, saját tőkéje ma megközelíti az 50 milliárd forintot, mérlegfőösszege idén félévkor meghaladta a 820 milliárd forintot. A hitelintézet adózás előtti eredménye az első félévben meghaladta a 6 milliárd forintot és az üzleti növekedés a vállalati és lakossági szegmensben is felülmúlta a bankszektor átlagát. A kiemelkedő teljesítmény, az üzleti modellből eredő költséghatékonysági előny és a kiváló minőségű portfólió, valamint az innovatív pénzügyi megoldások következménye, amelyek az elmúlt időszakban számos hazai és nemzetközi elismerést is kaptak. A bank ügyfélszámláinak száma közelíti a 100 ezret, és a nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája pedig mindössze 0,03 százalék, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad.

Az Equilor Befektetési Zrt. néhány nap különbséggel a magyar tőkepiac, valamint a Budapesti Értéktőzsde újra alakításával egy időben kezdte meg működését. A többszörös díjnyertes, tavaly az év befektetési szolgáltatója díjat elnyerő Equilor professzionális, ügyfélközpontú és személyre szabott befektetési banki szolgáltatást, portfólió- és vagyonkezelést, valamint vállalati pénzügyi tanácsadást nyújt magán és intézményi ügyfelei számára. Az Equilor teljes jogú tagja a budapesti, a prágai és a varsói értéktőzsdének, több mint 15 ezer ügyfél 550 milliárd forintnyi vagyonát kezeli.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!