Az érdekvédők elkötelezettek a békés megoldás mellett, de a munkáltató a szakszervezet által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitától elzárkózik, így nem maradt más választása a munkavállalóknak, mint a munkabeszüntetés nyomásgyakorló eszközéhez nyúlni - írja közleményében az ÉTMOSz .

A sztrájkbizottság értékelte a kialakult helyzetet, majd az előzetesen felmért sztrájkhajlandóság okán február 12., 2 órás általános sztrájkot hirdetett.

A szakszervezet bérkövetelése a következő:

  • 19 százalékos béremelés,
  • lojalitási bónusz a munkaviszonyban eltöltött évek után,
  • Cafeteria keretösszeg növelése 60 000 forinttal 360 000 forint összegre.

A Bosch ajánlatát nem hozták nyilvánosságra.

A Bosch állásfoglalása szerint a vállalat a 2017. december 21-én lezárt konzultáción bemutatott tervezet alapján a béremelés adminisztrációját megkezdte annak érdekében, hogy a munkavállalók a következő bérkifizetés során már a magasabb munkabéreket kapják meg. Ennek ellénre a fenti szakszervezet 2018. január 25-én a témában újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni az egyik miskolci gyár, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. vezetőségével.

Korábban Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Robert Bosch Elektronika Kft. telephelyén, mely végül a hatvani gyárra vonatkozó konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott megállapodással zárult.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta és az emelt bérek kifizetése ez alapján történik a szokott időben. A gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül a hűségbónusz is bevezetésre került.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. vezetése a kétórás figyelmeztető sztrájk bejelentését tudomásul vette és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el.