Az ipari fémek újra drágulásnak indultak, pedig az idén az árak jelentősen estek a kínai szigorú lezárásra építő járványkezelés okozta gazdasági bénultság miatt, valamint az építőipari ágazat keresletével kapcsolatos aggodalmak és a világgazdaság lassulása is lefelé nyomta az árakat. A cink április óta mintegy 30 százalékkal, míg a réz 26 százalékkal esett a márciusi csúcs után.

Most viszont változhat a helyzet, miután a londoni fémtőzsde (LME) bejelentette, hogy azonnali hatállyal az orosz Ural Mining & Metallurgical Co. (UMMC) vagy annak cseljabinszki cinkegységéből származó fém csak akkor szállítható az árupiac által üzemeltetett raktárakba, ha a tulajdonos bizonyítani tudja a tőzsdének, hogy ez nem jelenti a szankciók megsértését. 

Az iparág az ukrajnai februári invázió óta küzd azzal a kérdéssel, hogy hogyan kezelje az Oroszországból – az alumínium, nikkel és réz egyik fő termelőjéből – érkező szállítmányokat, és a vita az elmúlt hónapban tovább fokozódott. Közvetlen szankciók nem vonatkoznak az orosz fémekre, de a fizetési megkötések miatt bonyolult a vásárlásuk.

Egyes európai vevők megpróbálták elkerülni az orosz szállítást. Eközben a United Co. Rusal International PJSC azt mondta, hogy nincs alapja az LME azon lépésének, hogy blokkolja a cég által gyártott alumínium kereskedését. Az amerikai rivális Alcoa Corp. azt mondta, hogy a tőzsdének le kellene állnia az orosz fém értékesítésével – írja a Bloomberg.

Az LME döntése után a cink ára 4,1 százalékkal emelkedett az LME-n Szingapúrban, míg a réz 2,3 százalékkal lett drágább csütörtök reggel a szerdai 0,5 százalékos csökkenés után. Az alumínium 1,1 százalékkal drágult.

A vas a kivétel

Eközben a vasérc ezen a héten továbbra is csökkenő tendenciát mutat, és az acélgyártási alapanyag március óta több mint 40 százalékot zuhant. 

A vasérc árfolyama alig változott, tonnánként 93,60 dolláron állt Szingapúrban, így 2 százalékkal csökkent a héten. A kínai kereskedés a héten ünnepek miatt zárva van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!