Kevés pénzt mostak tisztára az idei rapid, június végéig tartó adóamnesztia során, és az állam sem lett sokkal gazdagabb az intézkedéssel. A 2017. január-május havi kifizetői bevallások szerint az utólagos adófizetés intézményének keretében összesen 2,069 milliárd forint szja- és összesen 221,8 millió forint önellenőrzésipótlék-kötelezettséget vallottak be - közölte a Blochamps Capital a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott adatokra hivatkozva.

Mivel a befizetett szja 10 százalékos volt, ez alapján nagyjából 20 milliárd forintnyi piszkos pénzt moshattak tisztára öt hónap alatt - írta a lap.

Nem tolongtak tömegek a másik amnesztialehetőségnél, a tagi részesedés ingyenes megszerzésénél sem. A "strómantalanítás" a július 4-ig beérkezett adatok szerint összesen 146 céget érintett, az ingyenesen átruházott és így a NAV látókörébe került tagi részesedések névértéke valamivel több, mint 7 milliárd forint volt.

Bár az üzletrészek valós ügyleti értéke a 7 milliárdos névértéket vélhetően jócskán meghaladta, a most kifehérített vagyon szinte aprópénznek számít ahhoz képest, hogy a magyarok külföldön mintegy 2000 milliárd forint körüli nem megfelelően leadózott megtakarítást tarthatnak, Magyarországon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintra teszik. Ráadásul a korábbi adóamnesztia, a stabilitás megtakarítási számla (smsz) keretében is csaknem 160 milliárd forint fehéredett ki három és fél év alatt.