Egy szlovákiai magyar könyvkiadó lehet az Arany János emlékév nagy nyertese. Az összesen 4,2 milliárdos költségvetésből gazdálkodó emlékév egyik legjelentősebb tétele ugyanis a hazánkban jórészt ismeretlen Méry Ratio kiadóhoz köthető. A Céginfo.hu adatai szerint a Méry Gábor fotóművész alapította somorjai Méry Ratio s.r.o.-nak magyar leányvállalata is van, a Méry Ratio Hungary Kft.

Ez a szlovákiai kiadó adja ki 140 ezer példányban a Toldit, méghozzá díszkiadásban. Darabonként ezer forintért, vagyis ez a tétel egymagában 140 millióra rúg. A Jankovics Marcell által illusztrált kötetet a Kárpát-medencei érettségiző fiatalok kapják ajándékképpen, az emlékév tiszteletére.

Ugyanezen kiadó egy másik díszkiadást is gondoz, ennek címe: Szalonta Aranya - Arany Szalontája. Ez utóbbi mindössze kétezer példányban készül, de ennek végösszege relatív vaskosabb: 40 millió forint. Értesüléseink szerint a kiadó kiválasztását nem előzte meg pályázat, a Méry Ratio azon egyszerű okból kapta a megbízást, hogy Jankovics Marcell könyveinek kiadója. - Csak összehasonlításként érdemes ide egy másik számot is mellékelni: a négy magyarországi írószövetség ez évre összesen 100 millió forintos támogatást kapott a kormányzattól.

(A legendás Arany kötetekből az MTA és a Kossuth kiadó a 100 évvel ezelőtti Toldi díszkiadást adja  idén ki, a másik hasonmás kiadvány  pedig már tavaly megjelent: ez az Arany balladák Zichy Mihály illusztrációival.)

A kétszáz évvel ezelőtt született költő tiszteletére megjelenő jubileumi kötetetekről és jubileumi pályázatról az úgynevezett Arany Bizottság döntött, illetve dönt, amelynek tagja Áder János köztársasági elnök, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vezetője. (Emellett létezik egy, az MTA által felállított  Arany János Emlékbizottság is.)

Az eddigi döntések nagy egyetértéssel történtek, mondta el kérdésünkre Prőhle Gergely, a bizottság titkára, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.

A négymilliárdos keretből eddig körülbelül kétmilliárdot szavaztak meg épületek felújítására. Egymilliárd jut ebből a nagykőrösi felújításokra és 300 millió a nagyszalontai Arany-szülőház rekonstrukciós munkálataira. Négyszázmilliót kap a PIM irodalmi megemlékezések, estek és kiállítások megszervezésére és kivitelezésére. 100 millióba kerül az Arany kritikai kiadás és kéziratok digitalizálása.

Az országhatáron belül és túl is számos eseménnyel emlékeznek meg a Toldi írójáról, vetélkedők, tudományos ülések, családi nap, életmű kiállítások követik majd egymást - mondta a Napi.hu-nak Prőhle Gergely.

Az emlékévre szánt keretösszegből még körülbelül egymilliárdot nem költöttek el, viszont a pályázatok folyamatosan érkeznek - tette hozzá Prőhle Gergely. A bizottság rendszeresen ülésezik, a támogatások megítélése is folyamatos.

A nyertesek mellett egy könyvkiadó biztosan szomorú. A Holnap könyvkiadó ugyanis épp az emlékévre tekintettel szerette volna kiadni a Toldi híres illusztrált változatát. A Kas János rajzaival ékesített kötet jogait ez év elején vették meg, úgy tűnik hiába. Egy ingyenesen forgalmazott Jankovics-Toldival nem versenyezhetnek.