A leggazdagabb magyarok rangsorának listavezetői – Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor – családi érdekeltségeik visszacsúsztak a Forbes családi cég toplistáján. A felcsúti gázszerelő/csoda-üzletember a dobogó legfelső fokáról a legalsóra lépett vissza, az OTP-vezér pedig a lista 6 éves történetében először nem jutott az első három közé annak ellenére, hogy a családi cégcsoport értéke egyik esetben sem csökkent, sőt a Bonafarmé nőtt is.

A legértékesebb családi cég 2021-ben a Forbes szerint a Rahimkulov testvérek – e listán először szereplő - Kafijat Zrt.-je lett 366,4 milliárd forint becsült értékkel.

A testvérpár felkerült a lap év eleji egyéni milliárdoslistájára is, miután kiderült, hogy rendelkeznek magyar állampolgársággal is. A papa, Megdet Rahimkulov a Gazprom képviselőjeként érkezett a rendszerváltás utáni Magyarországra. Amikor egy évtizede visszaköltözött Oroszországba, vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták – a pakettek ma már fiai, Rahimkulov Timur és Ruszlán kezében vannak, szinte teljes egészében ezek adják a Kafijat Zrt. értékét.

Szingapúri központból is megy

A rangsor második helyén az MPF Holding érkezik, amely a Felcsuti család birtokában van. Felcsuti Zsolt a régió legnagyobb ipari befektetési csoportját építette fel a szövetkezeti világból 1976-ban indult családi cégből, ma a vállalat központja Szingapúrban van. Az MPF Holding bevételének 99 százaléka export, a társaság 29 országba szállítja termékeit: a legújabb az orosz piac, itt tavaly indult meg a forgalmazás, jórészt magyarországi üzemekből.

Felcsutiék után következik a portfolióját tevetenyésztéssel színesítő Mészáros csoport, amely óriásbefektetéseket eszközölt az energiaszektorban – az Opus bekebelezte a Tigázt, és hamarosan megérkezik a leggazdagabb magyar csoportjához a Titász is. Az energetikai ambíciók ellenére az elmúlt egy évben a többi dobogóssal ellentétben a Mészáros csoport értéke stagnált.

A leggazdagabb családi cégek
CégcsoportCsaládBecsült érték (milliárd forint)
Kafijat Zrt.Rahimkulov fivérek366,4
MPF HoldingFelcsuti család288,2
Mészáros csoportMészáros Lőrinc és családja255,1
Bonafarm csoportCsányi Sándor és családja177,0
Jász-Plasztik Kft.Kasza család169,3
Forrás: Forbes

Idén első ízben szorult le a dobogóról a Bonafarm csoport, azaz a legutóbb az egészségügyben erősítő Csányi Sándor és családja. A csúszás azonban nem jelent értékcsökkenést, sőt, a családhoz tartozó cégcsoport egy év alatt a Forbes becslése szerint több mint 70 milliárd forinttal növelte értékét. Ez nagyrészt a Bonafarm Zrt. növekedésének köszönhető, de a 2019-esnél jobb évet zárt tavaly a KITE Zrt. és a mohácsi vágóhíd is.

Az első ötbe még a Jász-Plasztik Kft. fért be, amely a Kasza család tulajdona. A jászberényi cég közel ötmilliárd forintos támogatáshoz jutott a kormány nagyvállalati beruházástámogatási programjából. 2021 viszont rosszul indult, a jászberényi gyárban tűz ütött ki, az üzemcsarnok több ezer négyzetméteres része leégett.