A brókerbotrányok miatti a több nagybankhoz hasonlóan a brókerbotrányok kiváltotta befektetői bizonytalanság haszonélvezői voltunk, március után óriási beáramlást tapasztalatunk, ma már 20 ezer ügyfél 3 milliárd euró értékű vagyonát kezeljük - számolt be Haás Péter, az OTP Bank privát vagyonkezelési igazgatója a VI. magyar privátbanki konferencia egyik kerekasztalán.

Idén is nagy növekedés van

Az év végére a magyarországi privátbanki szolgáltatók által kezelt összvagyon meghaladhatja a 3400 milliárdot, a 2014 végi 3000 ezer milliárd után, az alacsony hozamok okán alapvetően az új vagyon beáramlása okán - prognosztizálja Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egymilliárd forintos kezelt vagyon elérését már többször megünnepeltük, de most már valószínűleg 336 milliárd forinttal "biztonságban vagyunk", sőt - a bank fókuszának változásával együtt - a következő időszakban további gyors növekedésre készülünk - mondta Bálint Attila, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen ügyvezető igazgatója. Szavai szerint a növekedés fő forrását a vállalkozó ügyfelek jelentik, akiknek a céges vagyonuk mellett érdemi magánvagyonuk is van, de nem kell lemondani a megtermelhető hozamokról (idén elérhető 5-6 százalékos hozam ügyfelenként) sem. Úgy látja, hogy a magyar piacon a korábbi kockázatvállalási hajlandóság után mára kockázatéhség jelent meg.

Az stabilitás megtakarítási számlának (smsz) is van hatása - ilyenkor egy évünk van arra, hogy "dolgozzunk az ügyfélen", ennyi időnk van meggyőzni - fogalmazott Bálint.

Az előző években annyira jó volt a piac, hogy szép számokat nem volt nehéz elérni. Az üzleti modellünk fejlesztésével viszont már arra az időszakra készülünk, amikor más lesz a hangulat - fogalmazott Marosi Bence, az UniCredit Bank vállalati üzletfejlesztési igazgatója.

Mivel a magyar privátbanki piac alapvetően affluens (beáramló) jellegű, a gazdasági növekedés és az azzal párosuló masszív reálbér-emelkedés fontos növekedési forrást jelent számunkra, a "hozamlerakódás" mellett. A vagyonos réteg négyötöde diverzifikálja vagyonát a szolgáltatók között - mondta Haás. Szavai szerint az ingatlanpiac beindulása már érezhető, sokan befektetési céllal vesznek lakásokat, ám az oda fektető vagyon alapvetően nem a privátbankoknál marad.

Az ügyfélelvárások még nagyon magasak, a közelmúltban volt egy ügyfelünk, aki konzervatív stratégiával 5-7 százalékos hozamot elfogadhatatlannak nevezett - fogalmazott Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető elemzője.

Az ügyfelek ijedtsége az állami tulajdontól mára elmúlt - a történet nagyrészt már lecsengett -, sőt a brókerbotrányok hatásra egyre inkább a felértékelődött a biztonság - fogalmazott Farkas Róbert, a Takarékbank pénz-és tőkepiaci Igazgatója. Várakozása szerint az tartós befektetési számlák (tbsz) 2016 eleji lejárta után lehet mozdulhat meg nagyobb privátbanki ügyfélvagyon. Ez a pénz tömegesen jelenhet majd meg például az ingatlanpiacon.

A Takarékbanknál az utóbbi 15 hónap alatt nagy változások történtek, többek közt 1110 fiókos értékpapír-értékesítést alakítottunk ki - mondta Farkas. A számlavezetésben pedig jövőre áll össze a rendszer. Mi ma még a bankszektor egészére nem jelentünk veszélyt. Először a kereskedelmi szektor kiszolgálását szeretnének utolérni. Egyelőre a nagyobb privátbanki szolgáltatókra sem jelentünk veszélyt, de ez hamarosan változhat - fogalmazott az igazgató.