Jövő májusától amikor életbe lép a jövedéki törvény parlament előtt lévő módosítása, egy dobozban nem 19, hanem legalább 20, és az eddigi felső határt jelentő 50 szál helyett legfeljebb 25 szál cigarettának kell lennie.

A fideszes Balla György jegyezte módosító emellett hasonló módon 30 és 50 gramm közé szorítaná be a sodrós dohány kiszerelését. A javaslat indoklása szerint ezzel lehet elejét venni az utóbbi időben elterjedt "vödrös" kiszerelésnek. A javaslat csak a szivarkák esetében hagyja meg a mostani szabályokat, azaz egy doboznak továbbra is legalább öt szálat kell tartalmaznia - írta a lap.

Iparági becslések szerint azért csak öt százalék lesz a drágulás, mert a gyártóknak nem kell változtatniuk a doboz méretein, ezért mentesülnek a gyártósor-átállítás nem csekély költségeitől.

Az eddig a dobozban három sorban, 6-7-6 arányban elhelyezett kiszerelés helyett az új felállásban 7-6-7 megoszlásban lesznek a szálak, így a módosítással még éppen elférnek a cigaretták a régi méretű dobozban. A dobozok felületének 65 százalékán lesz a jövőben elriasztó - rák rágta tüdőt, egyéb dohányzás okozta káros hatást ábrázoló -egészségvédelmi kép.

A törvényhozók külön passzussal próbálják elejét venni, hogy a gyártók átvállalják a plusz egy szál költségeit, és fogyasztásnövelő kampányra használják fel az átállást. A törvényjavaslat szerint tilos lesz bármilyen többletfogyasztásra buzdító üzenetet elhelyezni a dobozokon vagy dobozokban, azaz a gyártó nem tud "plusz egy szál ingyen" jellegű akciókat indítani, így a fogyasztókkal való kommunikáció beszűkülésével nem is lesz különösebben érdekelt abban, hogy a régi áron tartsa a cigarettát - írta a Népszabadság.