Az E.On, mely a németországi E.On-RWE portfóliócsere egyenes következményeként - az uniós elvásroknak megfelelően -  a magyarországi portfólióját is át kell, hogy rendezze. 2019 ősszel kötött átfogó megállapodást az MVM-mel. Ennek részeként az MVM Energetika Zrt. megvásárolja a Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein, összesen 15 492 négyzetkilométer területen 740 ezer ügyfél villamosenergia-ellátását biztosító Émász Hálózati Kft.-t.

A miskolci központú társaság összesen 22 ezer kilométer hosszú nagy-, közép- és kisfeszültségű hálózatával éves szinten 6 TWh villamos energiát biztosít több mint 400 település számára.

Az MVM-ÉMÁSZ tranzakció annak a tudatos üzleti- és szakmai építkezésnek az újabb állomása, aminek eredményeként az MVM Csoport az elmúlt években a teljes hazai energetikai értékláncot lefedő, regionális szinten is meghatározó piaci szereplővé vált – mondta az MVM sajtóközleményében Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

E vásárlás kiemelkedően fontos lépés az MVM számára “hiszen ezzel a stratégiai jelentőséggel bíró, a lakossági és üzleti ügyfelek közvetlen ellátását biztosító infrastruktúrában erősítjük tovább iparági pozíciónkat” - fogalmazott Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója. Úgy véli, hogy a cégcsoport nem csak egy hálózattal, hanem kiemelkedő know-how-val és szakértelemmel is bővül.

A tranzakció a szükséges feltételek teljesülése esetén előreláthatólag 2021 második felében zárulhat.