Az alapvetően Peugeot és Citroen személygépkocsik vásárlásához hitelt és lízinget nyújtott vállalkozás esete azért érdemel említést, mert véghez vitte azt a ritka, negatív bravúrt, hogy egy évtizede fennállása során végig veszteséges volt. Így megszűnése tulajdonképpen törvényszerűnek tekinthető - értékelnek a portálon.

A PSA Finance Hungária Zrt.-t a francia Banque PSA Finance S.A. alapította 2003 októberében egyéb hitelnyújtásra és biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre. Tevékenységét a PSA Finance Hungária 2004-ben kezdte meg. 50 millió forintos induló tőkéje viszonylag hamar, már 2004-ben kiugró mértékben, 2 milliárd forinttal nőtt.

Az alapításához fűzött reményeket a PSA Finance Hungária egyáltalán nem váltotta be, lévén, hogy működése megkezdésétől kezdve egyfolytában veszteséges volt.

A kiválás folytán 2014. május 31-ei hatállyal a Retail Prod lépett a PSA Finance Hungária Zrt., mint hitelező és lízingbe adó helyébe az addig megkötött kölcsön- és zártvégű pénzügyilízing-szerződésekben. Ám a Retail Prod sem maradt sokáig a francia-holland duónál. A lízingpiacon nagy halnak számító MKB-csoport jelentkezett be érte. S a Gazdasági Versenyhivatal 2014 szeptemberében áldását is adta az ügyletre. Hivatalosan 2015 júliusában került a Retail Prod az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt-hez, majd 2019 januárjában MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-hez.

A tulajdonosváltással a PSA Finance Hungária léte okafogyottá vált, így tulajdonosai 2016 júniusában döntöttek a működésének megszüntetéséről, valamint arról, hogy a tevékenységi engedélyét visszaadják. Egyúttal felhatalmazták az igazgatóságot, hogy kezdeményezzék a cég végelszámolását. Az MNB, mint felügyeleti szerv 2016. október 1-jei hatállyal rendelte el a tevékenységi engedély visszavonását és ezzel egyidejűleg a végelszámolás megkezdését. Ez a procedúra zárult le csaknem négy és fél évvel később, idén március elején - emlékeztet az mfor.hu.