Ingatlan, gép és minden egyéb érdemi fedezet nélkül egy fiatal vállalkozás számára kedvező hitellehetőséget felkutatni nagyon nehéz. Éppen ezért kifejezetten jó alternatívát jelenthet a legalább 18 hónapos működési múlttal rendelkező vállalkozások számára a Budapest Bank Rapid hitele:

  • Vagy maximum 6 évre gyakorlatilag minden típusú eszközbeszerzésre (ingatlan, gép, szoftver, készlet stb.) elérhető;
  • Vagy évente megújítható folyószámlahitel (vevőkövetelés és egyéb működésfinanszírozás) konstrukció.
  • Felvehető maximális hitelösszeg 15 millió forint (mindkét konstrukcióra együttesen).
  • Az első évben nem fizet kamatot a vállalkozó, csupán a garanciavállalási díjat és a havi tőketörlesztést. (A második évtől a kamat 5 százalék a beruházási típusú hitelnél, míg a folyószámlahitel Bubor + 4 százalék a kamat.)
  • Mivel nem szükséges ingatlan (és egyéb tárgyi) fedezet, a bank számára az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása adja majd a hitel biztosítékát. (Ennek van egy éves 1,1 százalékos díja, melyet mindig az év elején kell megfizetni a fennálló tartozásra vetítve.)
  • A kamaton kívül fizetendő tétel a havi 0,1 százalékos adminisztrációs díj (az aktuális hiteltartozásra vetítve).
  • A hitel törlesztése a lakossági hiteleknél megszokott annuitásos módon történik.
  • A hitel bírálati ideje mindössze 5 nap.
  • A hitel teljes költsége (lakossági hiteltermékeknél használt THM mutató) éves szinten 6,2 százalék.

Sok, vagy kevés a 6,2 százalék? Ennek megítéléséhez érdemes ismét hangsúlyozni, hogy ingatlanfedezet nélküli hitelről van szó. A lakosság számára - és a kisvállalkozói hitelek nagyon közel állnak a lakossági hitelekhez banki szempontból - a fedezet nélküli hiteleken elérhető legjobb THM szintje jelenleg 6,8-7,0 százalék. Azaz teljesen reális, kedvezőnek tekinthető a Rapid hitel árazása.

Bankmonitor

Ki kaphatja meg a Rapid hitelt?

Azon vállalkozások kaphatják meg a Rapid hitelt, melyek legalább 18 hónapos múlttal rendelkeznek és üzleti tevékenységüket elsősorban bankszámlán keresztül bonyolítják. (A készpénzt használó vállalkozások minősítése bankszámlaforgalom alapján lehetetlen.) Fontos kitétel, hogy a cég nem rendelkezhet NAV-tartozással és az elmúlt időszakban nem terhelhették a bankszámláját inkasszóval. Értelemszerűen felszámolás és végelszámolás alatt álló vállalkozásoknak nem érdemes ezt a hitelt (sem) igényelniük.

Hogyan elérhető a legkényelmesebben?

Feleslegesen egy lépést sem szükséges tennie. A Bankmonitor szakértői egy telefonos egyeztetés során tájékoztatják a vállalkozása számára elérhető Rapid hitel várható összegéről és átbeszélik Önnel, hogy milyen dokumentumokkal tudja igényelni a hitelt. Ha minden szimpatikus, akkor egy előre egyeztetett időpontban, VIP ügyfélként ugorhat neki az 5 napos hitelbírálatnak.

Az írás a Bankmonitor.hu közreműködésével készült.