Novemberben és decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok a felhasználók, akik földgázszerződés nélkül maradtak – szúrta ki a Magyar Közlönyből a Hvg. Ez a kedvezmény az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, vagyis a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire.

Az átmeneti földgázellátást az érintetteknek október 18-ig, azaz keddig kell egy nyilatkozattal kérniük, a megkötendő mintaszerződést a szombaton teszi közzé az illetékes gázkereskedő. Aki a nyilatkozatot időben beküldte, annál a szolgáltatást nem lehet felfüggeszteni földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt.

A rendelet a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve tér el a földgáztörvény hasonló helyzetekről szóló pontjától. Arról nem szól a jogszabály, hogy milyen áron kapják az érintettek az átmeneti ellátást.

A Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy az egyházak és szervezeteik, intézményeik VIP-státuszt élveznek. Az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház – az egyházi törvény előírásától eltérően – akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál.

Tehát a lakosságnak meghatározott mennyiségig a kedvezményes árat fizetik „a felhasználási hely lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján” kiszámítva, afölött pedig a csökkentett piaci árat. A kormány még a szerzetesek és apácák olyan rendházaira is gondolt, amelyekben nincsenek önálló lakások, ott a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget.