Eddig Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, valamivel több, mint 1,5 millió adag oltást adott tovább külföldre a kormány, negyven százalékát adományként, azaz ingyen - írja a Népszava saját összesítése alapján. A továbbadott vakcinák értéke a hivatalos adatok alapján valamivel több mint 20 millió euró, azaz körülbelül hétmilliárd forint. Ebből 12,76 millió eurónyi, nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék.

A gyűjtésből kiderül az, hogy az adományként átadott vakcinák többsége, kétharmada kínai Sinopharm volt, összesen 400 ezret ajándékozott el a kabinet. Május elején Csehországnak 40 ezer Pfizer-vakcinát ígért Magyarország az uniós rendelési állományból. Ezt a mennyiséget végül csak június elején kapták meg a csehek. Néhány nappal korábban Szlovéniának 300 ezer adag AstraZenecát kölcsönzött a kormány, mely már májusban megkezdte az adományozást.hatezer AstraZenecát adott Észak-Macedóniának a helyi határőrök beoltására.

Az igazi továbbadás azonban júliussal kezdődött. Csehország két részletben 300 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott kölcsönbe, balkáni vizitje során Szijjártó Péter 200-200 ezer Sinopharmot ajándékozott Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak – akkora idehaza már kiderült, hogy a kínai vakcina a többi oltóanyaghoz képest kevéssé hatékony bizonyos korosztályokban, így erős bizalmatlanság alakult ki vele szemben.