Bírói találkozó: reagált az USA nagykövetsége

Bírói találkozó: reagált az USA nagykövetsége

Miután a magyar kormánypárti médiában támadás érte az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségét azért, mert a nagykövet találkozott a magyar bírókkal, most a diplomáciai testület is reagált.

A kormánybarát sajtó szerint David Presmann nagykövet a napokban tartott találkozója a magyar jogrend képviselőivel megsérti a függetlenséget és politikai befolyásolás.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének reakciója szerint Presmann a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az Amerikai Egyesült Államok és más országok - köztük Magyarország - által világszerte folytatott diplomáciai gyakorlattal.

Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni.

Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat – áll a közleményben.

Az amerikai nagykövetség a honlapján több hasonló, diplomáciai kapcsolatfelvételről közöl képeket, köztük azt, amikor David Cornstein, a Trump-éra alatti volt magyarországi amerikai nagykövet találkozik Handó Tünde bíróval, az Országos Bírósági hivatal akkori elnökével. Egy olyan kép is látható, amely Orbán Viktor miniszterelnök találkozójáról készült Anthony Kennedyvel, az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával. 

Már gazdasági síkon is tusakodik Budapest és Washington

Magyarország és az Egyesült Államok között az elmúlt időszakban feszültebbé vált a viszony. A konfliktus kiéleződése idén nyáron kezdődött, amikor az Egyesült Államok által kezdeményezett globális társasági minimumadóra vonatkozó uniós direktívát az Orbán Viktor féle vezetés megvétózta arra hivatkozva, hogy a válság alatt nem kellene plusz adókkal terhelni a nagyvállalatokat. Erre az USA válasza a kettős adóztatásról szóló egyezmény eltörlésének bejelentése volt.

De az elmúlt időszakban az orosz választási beavatkozások, illegális pártfinanszírozások kapcsán sem tájékoztatták a magyar felet Washingtonból. Sajtóhírek szerint az orosz illegális politikai finanszírozások egyik szereplője itthon is aktív volt.

Sőt, az elmúlt hetekben a nagykövetség a jobboldali véleményvezéreket is kritizálta: egy Twitter-videóban bíráltak több médiumot és publicistát, amiért azok olyan kijelentéseket tettek, amelyek az oroszok mellett álltak ki az ukrajnai háború ügyében, valamint nyugatellenes álláspontot képviseltek. Ezt, valamint azt, hogy a diplomáciai képviselet „kormányzati finanszírozású szervezetnek” minősítette őket, elutasították az érintett magyar szereplők.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

1 milliós autóra 1 hét után 1 milliós javítás - Segítség, átvertek!

Mai műsorunk vendége Szász Márton, akinél 1 hét használat után engedte el az olajat egy Volvo S60.

Blogok

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Bírói találkozó: reagált az USA nagykövetsége

Miután a magyar kormánypárti médiában támadás érte az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségét azért, mert a nagykövet találkozott a magyar bírókkal, most a diplomáciai testület...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.