A bruttó hazai össztermék arányában a magyar állam vehette igénybe a legtöbb – a hazai cégek megsegítésére fordítható – uniós támogatást a háború és az energiaválság költségeinek ellensúlyozására megnyitott pénzügyi keretből – mondta Margrethe Vestager az EU versenypolitikai biztosa – írja a Forbes.

2022 márciusa és 2023 nyara között a hazai össztermék 1,35 százalékának megfelelő összeggel támogatta a hazai cégeket az átállási keret nevet viselő uniós alapból az Orbán-kormány.

A magyar kormány a hozai vállalkozások számára igényelt és kifizetett 3,6 milliárd euróval a nominális összeg tekintetében is az élbolyba tartozik. Mindössze a magyarországinál jóval nagyobb GDP-vel rendelkező, 72,8 milliárd eurót felhasználó Németország és a szintén tíz milliárd felett összeget igénybe vevő Olaszország és Spanyolország kapott több pénzt nálunk. 

A cégekhez állami támogatás formájában érkező pénzügyi segítséget a szubvencionált vállalatoknak teljes mértékben törleszteniük kell, mivel az uniós versenyhatóság szerint ez kevéssé torzítja a piac működését, mint a közvetlen vissza nem térítendő támogatások.

Eddig 3,4 milliárd euró kedvezményes kamatozású kölcsönt biztosítottak a honi vállalkozásoknak, illetve 203 millió eurót hitelgarancia formájában fizettek ki. Az ideiglenes keret alkalmazásakor az Európai Bizottság 5,23 milliárd euró értékben négy magyar programot hagyott jóvá, tehát még több mint másfél milliárd euró kifizetésre vár.