A kormány a vezetők csütörtöki találkozóján az EU költségvetéséről folytatott vita keretében egy négyéves, 50 milliárd eurós támogatási csomagot tartogat Kijev számára. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának szavai a Bloomberg értelmezése szerint arra utalnak, hogy Magyarország olyan súlyos árat akar kicsikarni a hozzájárulásért cserébe, melyet a blokk többi tagja nehezen fogadhat el.

A lapnak Orbán Balázs azt nyilatkozta, hogy Magyarország és Ukrajna finanszírozása két külön tényező.

Ugyanakkor szerinte „ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összekapcsolódik

Elmondta azt is, hogy Magyarország továbbra is ellenzi a teljes négyéves támogatási tervet, és jobban szeretné, ha az EU csupán egyetlen évre nyújtana támogatást Kijevnek, anélkül, hogy a költségvetést módosítaná. Hozzátette, ilyen esetben a kormány „fontolóra venné” a csomaghoz való hozzájárulást is.

A kormány éppen akkor készül 19-re lapot húzni, amikor az EU várhatóan 10 milliárd eurós finanszírozást szabadít fel, miután elfogadta az igazságügyi reformra vonatkozó törvényeket. Orbán Balázs azonban az interjúban a teljes, 30 milliárd eurónyi befagyasztott összegről beszél.

Az EU-csúcs előtt, Ukrajnáról tárgyal ma a parlament

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés, amely elfogadhat több mint húsz előterjesztést is.