A munkanaphatástól megtisztított index 1,7 százalékkal emelkedett. A termelés az év első hat hónapjában 1,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júniusban 1,2 százalékkal nőtt - derült ki a KSH jelentéséből.

A belföldi értékesítés továbbra is csökken és minden nagyobb ágazatban visszaesés figyelhető meg, amit a járműgyártás exportja csak valamelyest kompenzál - mondta el Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatokról. Az elmúlt félévben az ipar ledolgozta azt a visszaesést, amit a múlt év utolsó negyedévében elszenvedett - tette hozzá. A termelés jelenleg a 2012. negyedik negyedév előtti szinten van.

A járműgyártás felfutása megfelel a várakozásunknak, mivel a Suzuki június elején visszatért a kétműszakos termeléshez - kommentálta az adatot Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A következő hónapokban is a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, ami fokozatosan futhat fel. A kilátásokra nézve bíztató, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

A cseh ipari termelés lényegesen alulmúlva a -2,8 százalékos várakozásokat 5,3 százalékkal zsugorodott az előző évihez képest júniusban, részben az árvizek hatására.