Az ország keleti feléből a 71-es számú főút vezet Balatonfüredre. Az út elvágó hatása és széles aszfalt felülete miatt idegen a településen. A város belterülete a Balaton utca és a Germering utca csatlakozásánál kezdődik, szinte észrevétlenül, mert az utak csatlakozása − a korábbi tervezési szemléletet tükrözve − kanyarodó és befogadó sávokkal kialakított.

A füredi hegyoldali nyaralókból a Balaton partra igyekvő gyalogosoknak a vasút keresztezését követően hétsávos úton kell átkelniük, hogy a Germering utcán át elérjék a Balaton parti Kisfaludy strandot, de a vasúti átjáró kialakítása sem biztonságos, több baleset is történt már itt.

A FŐMTERV Zrt. 2019 decemberében kapott megbízást a Balatonfüred, Germering utcai csomópont terveinek elkészítésére. A feladattal kapcsolatban Csordás Erika, FŐMTERV Zrt. tervezője adott részletes tájékoztatást a Magyar Építőknek.

A feladatunk egy olyan csomópont tervezése volt, mely a Balatonfüredre autóval érkezők folyamatos átvezetése mellett a gyalogosok biztonságos átkelését is lehetővé teszi a főúton. Hangsúlyosan és esztétikusan jelzi a településre való megérkezést, emelve a környező zöld területek minőségét. Valamint − új vasúti híd tervezésével − megszünteti a Balaton utcai szintbeli vasúti útátjárót.

„A jelzőlámpás kialakításnak köszönhetően a városkapu a forgalom dinamikájának megfelelően működtethető. Másképp fog működni egy nyári péntek délután, egy hétköznapi strand bezárást követően, vagy vasárnap a hazafelé meginduló forgalom esetén. Megint csak másként szezonon kívül, vagy éjszaka” – ismertette a szakember.

Máris épül a Balaton legújabb szállodája, ilyen lesz

Az 50 szobás hotel a hamarosan átadandó Balatonfüred Kongresszusi Központ mellett valósul meg. Bővebben --->