Magyarország számára Németország a legfontosabb partner politikailag és gazdaságilag is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt. Németország sikere nagymértékben meghatározza Magyarország sikerességét.

Sok minden összeköti a magyarokat és a németeket - tette hozzá a miniszter, és minden magyar nevében kifejezte részvétét "két kiváló német külügyminiszter", Hans-Dietrich Genscher és Guido Westerwelle halála miatt. A magyar emberek osztoznak a németek fájdalmában.

Magyarország és Németország kapcsolata tovább erősödik, 2015 a "rekordok éve volt", történelmi csúcsra emelkedett a kétoldalú kereskedelmi forgalom, a magyar export Németország irányába, és ismét Németországból érkezett a legtöbb külföldi beruházás - fejtette ki Szijjártó Péter.

A napi együttműködésen túl Magyarország a kutatás-fejlesztésben és az oktatás továbbfejlesztésében is a német hagyományokra alapoz és a német vállalatokkal folytatott együttműködést tekinti irányadónak, így a magyar gazdaság jövőbeni versenyképességének is a magyar-német együttműködés jelenti az egyik legfontosabb összetevőjét.

Európa versenyképessége mellett Európa biztonsága is kiemelt pontja lesz a megbeszélésnek, és mindkét vetületben fontos az Európai Unió és Oroszország kapcsolata. Ebben a kérdésben Magyarország a "pragmatikus együttműködés újjáépítésének lehetőségét" szeretné felvetni - mondta Szijjártó Péter.

Európa biztonságát illetően Magyarország és Németország egyetért abban, hogy az EU külső határait meg kell védeni. Magyarország "mindig is élen fog járni a schengeni szabályok betartásában" - véli a magyar miniszter.

Magyarország egyetért azzal a "széles európai konszenzusnak örvendő állásponttal is", hogy Európa déli, délkeleti szomszédságában kezelni kell a válságokat és minél szélesebb körű összefogást kell létrehozni Szíria békéjének megteremtéséért. Magyarország azt is vallja, hogy megfelelő módon kell támogatni a Szíria körül elhelyezkedő országokat, mert Európa felelőssége abban áll, hogy a Szíriát és más háborús övezeteket elhagyni kényszerülő emberek minél közelebb tudjanak maradni otthonaikhoz és minél hamarabb vissza tudjanak térni oda - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország nagyra értékeli a német diplomácia teljesítményét az Európa déli és délkeleti szomszédságában zajló stabilizációs folyamatokat és az utóbbi időszak legfontosabb multilaterális egyezményeit illetően.

Elmondta, hogy Magyarország nagyra értékeli a német diplomácia teljesítményét az Európa déli és délkeleti szomszédságában zajló stabilizációs folyamatokat és az utóbbi időszak legfontosabb multilaterális egyezményeit illetően.
A megbeszélésen érintik majd a NATO-bővítés témáját, amellyel kapcsolatban Magyarország reméli, hogy az észak-atlanti szövetség fenntartja a "nyitott kapuk politikáját".

Frank-Walter Steinmeier nyilatkozatában kiemelte, a múlt héten elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter rendkívül erősen kötődött Magyarországhoz és nagyon hálás volt az 1989-es határnyitásért, amelyet az európai szolidaritás bátor példájának tartott. Németország az "európai hétköznapokban néha jelentkező, és a menekültkérdés ügyében kétségtelenül fennálló" nézeteltérések ellenére hálás Magyarországnak a határnyitásért, és soha nem felejti el azt a bátor kiállást, amellyel a magyarok segítették a németeket.

A két nép kapcsolatának ki kell állnia a belpolitikát vagy a menekültpolitikát érintő "hétköznapi nézeteltéréseket" - mondta Frank-Walter Steinmeier

A menekültválság kezeléséről szólva rámutatott, hogy most kezdődik a közös, "összeurópai" megállapodások hatékonyságának vizsgálata, tesztelése, ami éppúgy vonatkozik a szíriai béketeremtésre, a Szíria térségében fekvő országok és Görögország támogatását célzó kezdeményezésekre, mint az EU-Törökország megállapodásra. A Görögországba illegálisan átkelő menekültek Törökországba visszaszállítását, és Törökországban tartózkodó szíriai menekültek legális befogadását célzó programmal kapcsolatban kiemelte, hogy a végrehajtás első napja sem telt még el, így korai lenne mérleget vonni.

Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy magyar kollégájával egyebek mellett az ukrán válságról és az örmény-azeri konfliktus kiújulásáról is tárgyalnak majd.

A kép forrása: KKM