Szijjártó Péter úgy fogalmazott: olyan fontos és súlyos ügyekben, mint a jegybanki függetlenség, helyes, ha mindenki alaposan tanulmányozza a másik álláspontját. Ezért is tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy az Európai Központi Bank javaslatainak döntő többségét a magyar Országgyűlés beépítette az új jegybanktörvénybe - mondta, felidézve, hogy a kormányfő meg is küldte az elfogadott jogszabály szövegét a bizottság elnökének, és "nyilvánvalóan ennek a tanulmányozása zajlik".

"Ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy ebben az ügyben konzultálni kíván a kormánnyal, miután megismerte a jogszabályszöveget, mi természetesen készen állunk, és nyitottak vagyunk rá" - tette hozzá.


A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokat firtató újságírói kérdésre Szijjártó Péter közölte: "nyitottak vagyunk a tárgyalások elkezdésére, nyilván Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter azért is utazik az amerikai fővárosba, hogy a tárgyalások megkezdéséről egyeztessen"