A személyi feltételek átmeneti hiánya miatt lemondta a teljes urológiai ellátását a Szegedi Tudományegyetem, július 22-e és augusztus 1-je között - írja Facebook bejegyzésében Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző. 22 ágyon szűnt meg a betegellátás.

 

Kunetz Zsombor kitért arra is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház urológiai osztálya is bezárt, ott július 1-től októberig szünetel a betegellátás. A betegeket éppen arra a szegedi osztályra irányították, ami a posztban szerepel. Így a régiós probléma országossá vált - írja Kunetz Zsombor. 

Előző este szóltak

A szakember szerint a szegedi betegellátás lemondását a klinika előző este 18 órakor közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), a környéken a bonyolultabb urológiai ellátás leáll és a komplikált urológiai onkológia műtétek is csúsznak vagy a betegeket utaztatják a progresszivitási szintek szerint Debrecenbe, Pécsre, Budapestre, Gyulára, Bajára vagy Orosházára. Kunetz Zsombor szerint a hazai egészségügyi ellátás csúcsszervei az egyetemi centrumok, itt látják el azokat a betegeket, akiket máshol tudás-, infrastruktúra vagy eszközhiány nem tudnak, itt vannak a tudomány, a kutatás és a képzés központjai is.

Ráadásul ezen egyetemi centrumok humánerőforrás tekintetében sokkal jobban ellátottak, mint bármely más kórház, mivel a képzés és a posztgraduális képzés is ott van, az orvosok száma is adott, a szakdolgozók tekintetében pedig, sokszor vonzóbb a nagyvárosi környezetben dolgozni, mint utazni. 

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Urológiai Klinikáján az intézmény honlapja szerint két rezidens, egy szakorvos, egy tanársegéd, egy adjunktus, nulla főorvos, egy nyugalmazott egyetemi docens, egy emeritus professzor, két igazgatóhelyettes, egy igazgató dolgozik. A szakdolgozói létszám nincs feltüntetve, Kunetz Zsombor szerint Szegedről menekülnek az orvosok.