Mintegy 5 milliárd forint értékben növeli magyarországi kapacitásait két spanyol autóipari cég, a Gestamp és az Ames - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Madridban tartott sajtótájékoztatóján. A most megszületett megállapodásnak köszönhetően a Gestamp 850 millió forint értékben fejleszti móri akkumulátor-összeszerelő bázisát, míg az Ames szentgotthárdi üzemében modernizálja az autóipari fémtermékek gyártási folyamatát 4,1 milliárd forint értékben.

A magyar kormány 1 milliárd forint támogatást biztosít a beruházásokhoz.

Magyarországon 720 spanyol vállalat működik, amelyek több mint ötezer embernek adnak munkát. A miniszter ezek alapján azt mondta, hogy: Magyarország számára prioritás a Spanyolországgal való együttműködés.

A sajtótájékoztatón Arancha González Laya spanyol külügyminiszter azt közölte, hogy a spanyol vállalatok leginkább olyan ágazatokban mutatnak érdeklődést a magyarországi befektetések iránt mint az autóipar, a vendéglátás, a megújuló energiák és a közlekedés. Továbbá hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy újraindul az Iberia légitársaság közvetlen légi összeköttetése a két ország között, amely a koronavírus-járvány miatt szünetelt.