A síeléshez 2023. november vége és 2024. január eleje között utasbiztosítás kötő turisták 66 százaléka Ausztriát választotta, Szlovákia részesedése 14 százalék, míg Lengyelországé 7 százalékos. Szlovéniának és Olaszországnak jutott a magyar síelők 2 és 3 százaléka.

Az érintettek az idei szezonban eddig átlagosan 5 napra kötöttek utasbiztosítást, több mint 10 ezer forintos átlagdíjon. A legtöbben az utazás előtt egy nappal kötötték meg a biztosításukat – írja összeállításában a Netrisk.

Az összeállításból kiderül az is, hogy hova utaztak azok, akik nem a síterepet választották célpontnak.

  • Ebben az összevetésben is Ausztria vezet, 20 százalékos aránnyal.
  • Utána Románia következik 13 százalékos eredménnyel.
  • Szinte holtversenyben végzett a harmadik helyen Olaszország, Lengyelország, Spanyolország és Németország.
  • Utóbbi országokba ment az utasbiztosítás kötők 10-10 százaléka, akik azonban a síelőknél hosszabb időszakot töltöttek külföldön, átlagosan majdnem 8 napot.

„Bármilyen külföldi utazás esetén érdemes biztosítás kötni, de különösen igaz ez, ha síelésről van szó. A síterepeken történt baleseteknél az esetleges hegyi, akár helikopteres mentés, azonnali orvosi ellátás ugyanis igen költséges dolog, több millió forintba is kerülhet”

– mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A szakértő hozzátette: az utasbiztosítások között mind a díjakban, mind a kapcsolódó szolgáltatásokban van különbség, ezért érdemes körültekintően választani. Ha valaki autóval utazik külföldre, akár síelni, akár csak városlátogatásra, akkor érdemes assistance-szolgáltatással kombinált utasbiztosítást kötni, amely megoldást nyújt az esetleges műszaki hiba esetére is.

Családbarát síelésre fizethetünk be Észak-Koreában

Négy év után ez lenne az első szervezett turistaút az elszigetelt országba, kizárólag orosz állampolgároknak. A részletekről ITT írtunk bővebben.