Közvetlen veszélyt jelent a magyar energiabiztonságra az Európai Bizottság (EB) javaslata, amelynek értelmében teljesen be kellene szüntetni az orosz olajszállítmányokat - mondta pénteki közrádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Versailles-ban olyan konszenzus született az EU miniszterelnökei között, ami figyelembe veszi, hogy egyes országoknak más az energiarendszere és ennek megfelelően kell alakítani a szankciókat is. A bizottság javaslat ezt a megállapodást ezt egyoldalúan felrúgná - fogalmazott a politikus.

Súlyos következményei vannak annak, hogy Ursula von der Leyen, az EB elnöke megbontja ezzel az európai egységet, ami Versailles után adott volt – mondta Orbán.

Akinek van tengere, az tud szállítani olajat a kikötőibe, de Magyarországnak nincs tengere, ide csak csővezetéken érkezhet olaj, praktikusan Oroszországgal.

Ezért ilyen javaslatot nem tudunk támogatni, mert ez gazdaságilag felérne egy ledobott atombombával.

Teljes rendszercsere

Délről jöhetne hosszabb távon olaj, ehhez Horvátországban meg kellene növelni a kapacitást, másrészt a Mol Nyrt. százhalombattai finomítója az orosz olajra van berendezkedve. Átállítani több százmilliárd forintos beruházás lenne. Továbbá az ott feldolgozott olaj eleve drágább lenne mint most.

Ha látunk egy olyan javaslatot, amely figyelembe veszi a magyar érdekeket, akkor lehet tárgyalni róla. A kormány mostani elképzelést nem tudja akceptálni, lévén emiatt egyből 700 forintos benzin és 800 forintos gázolaj lenne.

Az átálláshoz korszerűsíteni kell a teljes magyar rendszert, meg kell építeni Paksot, a napenergia szerepét növelni kell, szerteágazó több ezer milliárd forintnyi költésre van szükség - mondta a kormányfő.

"Ezt mi szépen kiszámoltuk”

Időben mindez legalább 5 év. Papíron megvan ehhez a pénz az EU-tól, ha odaadják, de eleve elgondolkodtató, hogy ekkora kötésbe bele kell-e menni – mondta a miniszterelnök. (Ugyanezt mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön: a kormány tárgyalni akar az Európai Bizottsággal, és az átállás költségeinek megtérítését várja el az EU-tól - a szerk.)

Marad a magyar vétó

Ezt az EU miniszterelnökeinek újra kell gondolniuk. Egyhangú döntés kell az EU-ban, ez a magyar részről nem lesz meg, ameddig nincs olyan megállapodás, ami megfelel a magyar érdekeknek.

Ha nem küldöm vissza ezt a javaslatot, akkor hétfőn, ez talán túlzás, de év végétől a rezsicsökkenésnek vége lett volna. Ennek megfelelően „vissza a feladónak” - mondta Orbán Viktor.

A magyar kormány szerint az eddigi és a mostani szankciós gyakorlat is több kárt okoz az európai gazdaságnak, mint Oroszországnak. Ilyenkor a vétójogot fenn kell tartani a magyar, legfontosabb érdekekben. Ezért szavazta meg az eddigi büntetéseket, de elértünk a vörös vonalig, ami az energiaembargó, az ugyanis tönkretesz minket.

Kirill patriarcha szankciós büntetését sem fogjuk támogatni, ez érinti a magyar közösségek vallásszabadságának gyakorlását, ami szent és sérthetetlen - tette hozzá a miniszterelnök.

Magyarország szempontjából egy Oroszország és Ukrajna közötti háború zajlik. Ebből nekünk ki kell maradni, legjobb barátainknak se engedünk, ha ez szembemegy a magyar érdekkel – mondta Orbán. Eddig 700 ezer ukrán menekültet látunk el, felajánlottunk 37 millió eurónyi újraépítési segélyt.

Orbán továbbra sem hajlandó hozzájárulni a fegyverszállítmányok átengedésééhez, mivel ezzel célponttá tennénk a magyarokat.

Alakul az új kormány

A kormányalakításban „az erdő közepén vagyok” - mondta a politikus. Várakozása szerint a migrációs nyomás nőni fog, különösen délen, lévén az ukrán háború miatt éhínség alakul ki több részén a világnak. A pandémia ellen még most sem tud teljes hatékonysággal védekezni a világ, és harmadik kihívásként ott van maga háború.

Új történet kezdődik, amilyen kihívások jönnek, annak megfelelően kell szolgálni a hazát. Ezért jelentős szerkezeti változás lesz, sok új emberrel - ígéri Orbán.

Bőséggel van a jobboldalon alkalmas tehetség, a kérdés, hogy meg lehet e találni a megfelelő embert az adott feladatra. Elmondása szerint több kiszemelt miniszterrel már megállapodott, másokkal még nem, május végére állhat fel az új kabinet.