Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón is elmondta, hogy a kormány idén karácsonyra nem ad Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, azért számos önkormányzat ezúttal sem feledkezett meg az idősekről. Nyíregyházán például a Magyar Posta a november 30. és december 22. közötti időszakban kézbesíti a karácsonyi csomagokat.

"Az önkormányzat karácsonyi támogatásként 2500 forint értékű ajándékcsomagot nyújt annak, aki Nyíregyházán bejelentett lakóhellyel rendelkezik, a 65. életévét a tárgyévben betölti, saját jogú nyugellátásban, vagy hozzátartozói nyugellátásban, vagy időskorúak járadékában részesül" - olvasható a nyiregyhaza.hu oldalon. A karácsonyi ajándékcsomag tartalmát az Idősügyi Tanács ajánlásai alapján állítottak össze, van benne csokoládé és Negro cukorka is.

A dunaújvárosi nyugdíjasok is megkapták már az 5000 forintos karácsonyi támogatást, valamint a város polgármesterének ünnepi köszöntő levelét is átvehették. Zuglóban pedig december 4-től osztották ki a rászorulóknak összeállított, tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat. "Igyekeztünk jobban koncentrálni a karácsonyi finomságokra, ezért mézes puszedlit, szaloncukrot, csokoládét, kekszet, kakaót, lekvárt és aprósüteményt is tettünk a szatyorba. A bejglit most kihagytuk, mert túl rövid a szavatossági ideje, és tartottunk attól, hogy karácsonyig megromlik - mondta Szabó Rebeka szociális ügyekért is felelős alpolgármester.

A karácsonyi támogatás nem központi, nincs kötelező jelleggel minden településen, az önkormányzatok saját rendeletben döntik el, hogy a költségvetésükből mennyit tudnak erre a célra fordítani és milyen feltételekkel igényelhető.

Orbán Viktor miniszterelnök 2017. októberében, az Idősek Tanácsa ülésén jelentette be, hogy 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok, idén azonban nem kapnak ilyen ajándékot a nyugdíjasok a kormánytól.

Több önkormányzat azonban küld Erzsébet-utalványt is a helyi nyugdíjasoknak, a Napi.hu megírta, hogy Budakeszin például 3000 forintnak, Dunaszegen pedig 6000 forintnak örülhetnek az idősek.