A KSH adatai szerint ugyanis 2022. júliusban a nyugdíjas fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest 13,8 százalékkal nőttek, ez a legmagasabb ütem 2002 januárja óta. Az utóbbi húsz és fél évben az eddigi rekord 12,4 százalék volt, amelyet 2007 márciusában tett közzé a KSH.

Az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség – áll a KSH elemzésében. Az index 143 csoportból épül fel, a lefedettségi arány 93,41 százalékos az általános fogyasztóiár-indexhez képest.

A nyugdíjas árindex szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános, és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, ide tartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások.

A gyógyszereknél például az átlagos indexben 2,7, a nyugdíjasoknál viszont 5,8 százalék a súlyozás, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb, míg a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeké alacsonyabbak - írta a gazdasági portál.