Fordulat történt, így jelenleg a fiskális oldal a meghatározó a gazdasági folyamatok irányításában, szemben az elmúlt közel 10 év jegybanki dominanciájával. Ebből idén és jövőre is a várakozásokat meghaladó gazdasági növekedés lehet – mondta a Portfolio konferenciáján Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó, a jegybank korábbi alelnöke.

Nagy szerint idén 7,5, majd a várakozásokat meghaladó 6 százalékos növekedés jöhet a gazdaságban 2022-ben. Ennek egyértelműen a költségvetési oldal a hajtóereje, legyen szó az állami beruházásokról, vagy az olyan juttatásokról, mint az szja visszatérítés és a szolgálatban dolgozóknak járó fegyverpénz.

Nagy szerint jelenleg van legalább egy tucat olyan tényező, kínálati sokkok sora, amelyek nagyon nehézzé teszik a gazdaságpolitikai döntéshozatalt. Ebbe a képbe jön az is, hogy a monetáris és a fiskális politikák jelen állás szerint két külön irányba tartanak.

A kormány a járványt követően a gazdaság élénkítését célozza, akkor is, ha ez magasabb hiánnyal és eladósodással jár, nem mellékesen mindezt néhány hónappal a következő parlamenti választások előtt. A jegybank pedig a visszatérő infláció okán visszatért elsődleges feladatköréhez, ennek megfelelően elkezdett szigorítani.

Azonban az MNB eddigi lépései nem tekinthetők szigorításnak, legfeljebb az eddigi laza politika kompenzálásának. Hiába emeli immár ismét teljesen konvencionális eszköztár alkalmazásával az alapkamatot a monetáris tanács, a reálkamatok terén ez továbbra sem látszik.

A felzárkózás fenntartásához az kell, hogy visszaálljon a járvány előtti trend. Ez lehet, hogy csak 3 százalékos évi növekedést jelent, viszont ez továbbra is fenntartja az ország gazdaságának felzárkózó irányát. Mindehhez az is kell, hogy a költségvetési és a jegybanki politikák ismét találkozzanak – mondta Nagy.