Még nem sikerült megállapodni, a kormány azonban vállalta, hogy ha még a héten megállapodásra jutnak a munkaadók és a szakszervezetek, akkor a változásokat módosító indítványként beterjeszti a törvény tárgyalása során.

Miután épp csak elültek a parlamentben az ellenzék Munka törvénykönyvével kapcsolatos obstrukciós akciója által keltett hullámok, délután a Nemzetgazdasági Minisztériumban újabb egyeztetést tartott a kormány több munkaadói és 3 munkavállalói érdekképviselet részvételével. A Napi Gazdaság Online értesülése szerint többek között a szakszervezeti jogok és a túlmunka szabályozása volt napirenden.

Megállapodás közeli helyzetben a szakszervezetek

Kellemes hangulatú beszélgetés volt, amelyen nagyon sok nyitott kérdésben sikerült megállapodás közeli helyzetbe kerülni - mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Szavai szerint túlnyomórészt a szakszervezetek működésével kapcsolatos kérdéseket vitattak meg, beleértve a szakszervezeti tisztviselők védelmét, munkaidő kedvezményét, és egyéb munkahelyi működési feltételeivel kapcsolatos vitás pontokat is.

Kedvező irányba haladnak az egyeztetések - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Zs. Szőke Zsolt, az ÁFEOSZ elnöke. Elmondása szerint közeledtek az álláspontok például a tekintetben, hogy a túlmunka 50 százalékos bérpótlékát pénzben is ki lehessen fizetni, illetve hogy a felek - vagyis a munkaadó és a munkavállaló - megállapodása alapján lehessen szabadidőben is megváltani. A benyújtott törvénytervezetben még az szerepel, hogy a kérdésben csak a munkaadó döntésén múlik, melyik megoldást választja. Arról azonban nem esett szó, hogy az évi 250 órás legálisan elrendelhető túlórakeret mértéke csökkenjen.

A szakszervezeti, kollektív jogok esetében is volt némi közeledés a szakszervezeti érvek mérlegelése terén. A védett szakszervezeti tisztviselők számának meghatározása esetében például megtartanák a tervezetben is szereplő sávos rendszert, ami a munkáltató által foglalkoztatottak számához köti ezt, de kismértékben emelnék a munkajogi védelmet élvezők számát. A munkaadók azt is kedvezően fogadták, hogy a több telephelyen működő munkáltatóknál ott legyen védett tisztviselő, ahol a munkaadóval tárgyalásokat folytat a szakszervezet.

Nőhet a munkaidőkedvezmény

Várhatóan nőhet majd a szakszervezeti tisztviselők munkaidő kedvezménye is - a jelenlegi tervezet szerint ugyanis csak a munkaideje tíz százalékában foglalkozhatna érdekképviseleti ügyekkel. Megvitatták azt az elképzelést is, hogy ahol több tisztviselő működik, ott esetleg összevonható legyen a munkaidő kedvezmény, és amennyiben ez eléri egy dolgozó havi munkaidő keretét, akkor egy tisztviselő akár főállásban is végezhesse érdekképviseleti  tevékenységét. Ez, ha el is fogadják, várhatóan főként a nagyobb, több ezer fős vállalkozások esetében lehet reális lehetőség.

Még nem sikerült megállapodniuk a feleknek, információink szerint azonban a kormány azonban vállalta, hogy ha még a héten egyezségre jutnak a munkaadók és a szakszervezetek, akkor a változásokat módosító indítványként beterjeszti a törvény tárgyalása során.