A Magyar Orvosi Kamara a végleges adatok szerint összesen 33 911 regisztrált taggal rendelkezik - közölte a testület a honlapján. Az aláírók valamennyien a törvényi feltételeknek megfelelő nyilatkozatot adtak le. Mint írják, a nyilatkozatokat a kamara hitelesen feldolgozta, ezt a Belügyminisztérium, mint a kamara felügyeleti szerve, bármikor ellenőrizheti.

A Napi.hu-nak korábban Kincses Gyula azt mondta, az orvosi kamarának 50 ezer tagja van, a közellátásban körülbelül 30 ezren dolgoznak, az aktív tagok száma 40 ezer felett van.

Életkor szerint kijelenthető, hogy a fiatalok dominálnak azok közt, akik tagjai maradtak a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) - mondta a köztestület elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este.

Kincses Gyula emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány által kivételességi eljárással elfogadtatott két MOK-ellenes törvénnyel két dolog veszett el az utóbbi hetekben. Az egyik kamarai tagság, a másik pedig az etikai eljárások elvétele. Kifejtette, mindig is volt egy olyan vád az orvosokkal szemben, hogy az etikai eljárásokban egymást védik, így gyakorlatilag nem lehet rajtuk fogást találni, most azonban a kabinet által kinevezett szervnél ez lehetséges lesz.

Kifogásolta egyebek mellett, hogy állítólag az új etikai bizottságoknak a működési költségét a büntetésekből kell majd finanszírozni. Ezt abszurdnak nevezte, mivel így „muszáj rommá büntetni vagy szénné büntetni”, akit lehet. 

Takács Péter szerint indifferens a tagok száma

Az egészségügyért felelős államtitkár Takács Péter szerint indifferens, hogy hányan maradnak a MOK tagja, amikor  arról kérdezték, hogy sikerként vagy kudarcként értékelik-e, hogy több mint 33 ezer ember marad a kamarában.

Az mondta: szerinte ez nem kudarc vagy a siker dimenziójába tartozik, a kamara megszüntetése nem volt céljuk, úgyhogy ilyen szempontból ez abszolút indifferens – válaszolta az ATV-nek.