A szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. Előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, aminek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthet – áll a jegybank szeptemberi rendes kamatdöntését követő közleményben.

Ami ennél sokkal fontosabb fejlemény, hogy a szeptemberi 125 bázispontos, a várakozásokat meghaladó emeléssel

Véget ért a kamatemelés Magyarországon

Matolcsy előadásában felemlegette, hogy ugyan több kockázati tényezőt kell figyelembe venni, de

Nincs értelme egy kétszámjegyű alapkamatnál tovább menni felfelé

Marad a szigor

Virág Barnabás alelnök részletezéséből kiderült, hogy ugyan további emelésre nem kell számítani az alapkamatban, a jegybank a szigort más csatornákon keresztül fenntartja, illetve szükség esetén tovább erősíti.

Október 1-jétől a kötelező tartalékráta emelésével, a rendszeres jegybanki diszkontkötvény-aukciókkal és a hosszabb futamidejű betéti eszköz elindításával az MNB jelentősen szűkíti a forintlikviditást – olvasható a jegybank tájékoztatásában. Emellett az MNB a napi rendszerességgel tartott devizalikviditást nyújtó tenderekkel a swaphozamok emelkedésén keresztül is növeli a monetáris transzmisszió hatékonyságát. E jegybanki intézkedések tovább szigorítják a monetáris kondíciókat, így az eddigi alapkamat-emelések dezinflációs hatása számottevően fokozódik.

Legutóbb a 2000 január-februári időszakban volt 13 százalék az alapkamat.

Az MNB kiadta frissített makrogazdasági számait is. Ezek a monetáris politika szempontjából legfontosabb trendbe illeszkednek, vagyis leghamarabb 2024-ben közelítheti meg a z MNB 3 százalék +/- 1 százalékos célját az infláció Magyarországon.

Az idén és jövőre is prognosztizált drágulási sáv teteje 14 százalék környékén van.

MNB prognózis, 2022. szeptember
2021202220232024
Infláció5,113,5 - 14,511,5 - 14,02,5 - 4,0
Gazdasági növekedés7,13,0 - 4,00,5 - 1,5
3,5 - 4,5