nemzeti ünnep előtti, legfrissebb műszaki vizsgálati jelentés megállapította, hogy a biztosítóberendezés telepítésével és üzembehelyezésével kapcsolatos vállalkozói hiányosságok miatt vált szükségessé a Szeged-Rendező–Röszke országhatár közötti vasúti személyforgalom elindításának későbbre halasztása – írják a közleményükben.

Korábban még Szijjártó Péter ígérte meg, hogy október 23-ától újra járhatnak a személyszállító vonatok Szeged és Szabadka között, a MÁV a „vállalkozónak felróható okokból” úgy tűnik kénytelen lesz egy kicsit későbbre halasztani a startot. Ez akár egy hónapos csúszást is jelenthet. 

Közleményük szerint „a személyforgalom menetrendszerű közlekedtetéséhez és az ütemezett határátlépések megóvásához elengedhetetlenül szükséges biztosítóberendezés kiválasztása és telepítése ugyanakkor jelentős késéssel kezdődött meg. A projekt részeként a vállalkozó egy cseh-magyar fejlesztésű vonatbefolyásoló és biztosítórendszer alkalmazása mellett döntött, ennek telepítésével azonban mostanáig nem tudott elkészülni, így a változatlan vállalkozói határidőtől,

2023. október 23-ától csupán a teherforgalom nappali közlekedése tud megindulni, a személyforgalom továbbra sem”.

A vasúti pályát egyébként a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-HÍD építi.

Azt is írják, hogy a MÁV biztosítóberendezést vizsgáló kollégái levonultak a munkaterületről, az eddigi vizsgálatok alapján összeállított hibalistákat pedig átadták a vállalkozó V-HÍD illetékesei részére. A kialakult helyzetről a MÁV Zrt. folyamatosan egyeztet a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztériummal.

A Szeged és Szabadka közötti vasútvonal felújítását 2021-ben kezdték el. A projekt magyarországi szakasza 14 kilométer hosszú, mindezt ezt 45 milliárd forintból építik újjá. Azóta további 5,4 milliárd forintot biztosít a MÁV-nak a magyar állam, hogy előteljesítse a Szeged-Szabadka vasútvonal magyarországi szakaszát.

 

Újabb milliárdokat csaptak hozzá a Szeged-Röszke vasútvonalhoz

A 14 kilométeres vasútvonal költségvetése 45 milliárd forintról indul. >>>