Júniusában az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8 százalékkal emelkedett – közölte új kimutatásában a Központi Statisztikai Hivatal.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 májusához mérten 0,6 százalékkal nőtt az első becslés értelmében.

  • A legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene bővült az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kisebb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés.
  • A termelés az év első hat hónapjában 5,1 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedett.

A részletes adatokat augusztus 12-n közli a KSH.

A kilátások bizonytalanok, a júniusi bővülést úgy tudta produkálni a szektor, hogy a KSH június végén közölt kimutatás szerint az ipari termelői árak májusban több, mint 32 százalékkal emelkedtek, és ennek a trendnek távolról sem látszik a vége.