Mintegy 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén Magyarországon, és ezt azóta sem sikerült visszaállni a világjárvány előtti időszakra – írja a 24.hu a Népszava és Népegészségügy című szaklap alapján. E szerint a járvány első másfél éve alatt leginkább műtétek maradtak el.

Így például mintegy 40 százalékkal kevesebb beteget operáltak tüdőrákkal, 12 százalékkal kevesebbet emlőrákkal, és 20,5 százalékkal kevesebbet vastag- és végbéldaganatos betegséggel. A visszaesés mértékét a pandémiát megelőző évek adataihoz viszonyítják.

Visszaeső kezelések

A műtéteknél ugyan kisebb mértékben, de csökkent a sugár-, illetve a kemoterápiás kezelések száma is. Míg az utóbbi ellátásban csak néhány (4,3, 4,1, 3,8) százalékkal maradtak el a terápiák, addig a sugárkezeléseknél (22,3, 15,8, 28,3) százalékkal.

A világjárvány elleni intézkedések miatt nemcsak a feltételezett új daganatos betegek, hanem a már diagnosztizált, kezelés alatt álló páciensek is számos nehézséggel néztek szembe. Így például a szűrések időleges felfüggesztése és a terápia megkezdésének késedelmén kívül, olykor-olykor meg is szakadt az ellátásuk.

Népegészségügy című szaklapban megjelent tanulmányt nyolc szerző jegyzi.