Október 13-án, szombaton nyílt napot rendez a Nyírő Gyula kórház annak érdekében, hogy javítsa az intézményről kialakult képet - mondta a főigazgató. A nyílt napon előadásokkal, foglalkozásokkal, szűrővizsgálatokkal és pszichiátriai múzeummal várják az érdeklődőket.

A főigazgató elmondta , a Nyírő Gyula Kórházban zajlik majd az egyik legnagyobb struktúra-átalakítás, de a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem válik "gigatébolydává", hanem olyan komplex kórházzá alakul, amelyben az eddiginél nagyobb lesz az együttműködés az egyes osztályok között. Tervezik  pszichoszomatikus osztály kialakítását, s erősíteni akarják a pszichoszomatikus szemléletet.

Füredi János, a bezárt OPNI utolsó főigazgatója, az OPK külső szakértője hozzátette, a "tisztán tébolydák" ideje lejárt, az általános kórházi keretek között viszont reális cél egy igazi Lipót-pótló létrehozása.

A főigazgató a tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, vis major keretből kaptak bizonyos összeget, de  a sepciális ambulanciák kialakításához nem kell igazán pénz. Szükség lenne viszont egy sürgősségi pszichiátria betegfogadóra és az ambulancia bővítésére. Az épületek helyrehozatalára amúgy pillanatok alatt elkölthetnének legalább 700 millió forintot.

Az új területek ellátási kötelezettségével lényegesen nem nőtt az ellátandók száma, csak a 3-as progresszivitási szinten kaptak több beteget, de egy ápolási osztállyal azért bővülhetne a kórház - mondta a főigazgató. Ugyanakkor hozzátette, nem több ágyra, hanem az ágyak speciális felhasználására és erős teamek kialakítására van szükség.