A KSH legfrissebb adatai szerint kismértékben tovább nőtt a munkanélküliségi ráta, ami 2022 decemberében 3,9 százalék volt. A kétmilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek egyéves várakozásait vizsgáló K&H nagyvállalati növekedési index 2022 utolsó negyedévi eredményei szerint ez a tendencia idén tovább folytatódhat - számolt be a Piac és Profit.

„A nagyvállalatok túlnyomó része (89 százalék) nem tervez változtatni a munkaerő-létszámon, mégis borús képet látunk az idei foglalkoztatottsági szándékáról. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy 13 százalékról 5 százalékra visszaesett a munkaerőfelvételt tervező cégek aránya, ami az index történetében az eddigi legalacsonyabb érték. Másrészt a létszámcsökkentésben gondolkodó cégek aránya nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra is 6 százalék” - részletezte az eredményeket Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Negatív kilátások a foglalkoztatás területén

Cégmérettől és ágazattól függetlenül összességében mindenhol negatív várakozások vannak a foglalkoztatottsági tervekben. Legnagyobb arányban a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégeknél készülnek elbocsátásra (10 százalék), de új kollégákkal is itt számolnak a legtöbben (8 százalék).

A 4 milliárd forint alatti és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégeknél ennél jóval alacsonyabb mértékben készülnek létszámleépítésre (4-4 százalék), de új alkalmazottak felvételére is (4 és 3 százalék). A szektorok közül a mezőgazdaság a legstabilabb, itt a cégek 100 százaléka a meglévő dolgozói létszámmal folytatja az idei évet. Létszámleépítés legnagyobb arányban az iparban várható (9 százalék).

Lapunk szerdán számolt be róla, hogy leáll az Electrolux nyíregyházi gyára, amely hűtőszekrényeket gyárt, és 650 főt foglalkoztat. A vállalat döntését a 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. Az Electrolux az illetékes minisztériummal és a helyi önkormányzattal vizsgálja a telephely további hasznosításának lehetőségeit.