A járvány elleni védekezés eddig 380 milliárd forintba került - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szombati kormányinfón, majd újabb intézkedéseket jelentett be.

A kormány szerint az eredményes védekezéshez szükséges védekezés érdekében átcsoportosításra volt szükség a költségvetésben és a kabinet létrehozta a járvány elleni védekezést célzó és a gazdaságvédelmi alapot.

Közös teherviselésre fogunk kötelezni másokat is. Így a politikai pártokat, a multinacionális kereskedelmi láncokat, a bankokat és az önkormányzatokat is - fogalmazott a miniszter.

A pártoknak a költségvetéstől kapott támogatások 50 százalékát kell befizetniük, ez mintegy 1,2 milliárd forintot jelent. A multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintos különadót vár a kormány. A bankoknak 55 milliárd forinttal kell hozzájárulniuk a járvány elleni védekezéshez. Az önkormányzatoknak a gépjárműadó-bevételüket kell betenniük az alapba, ez a miniszter szerint 34 milliárd forintot jelent.

A járványvédelmi alapba összesen 663 milliárd forint kerül - mondta Gulyás Gergely. Ebből a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.

Ezek az intézkedések április 15-től vagy május 1-jétől hatályosak.

Az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatása nagyjából 70 milliárd forintba kerül a büdzsének, ezen felül az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos béremelést kapnak novembertől.

Az eddig bejelentett, válságkezelési célú gazdasági intézkedések mintegy 380 milliárd forint mínusz jelentettek az államnak, a járulékok elengedése nagyjából 100 milliárd forint kiesést okoz.

A miniszter beszélt arról is, hogy összesen 1345 milliárd forint jut majd gazdaságvédelemre, az egyik legfontosabb cél pedig az, hogy mindenki megtarthassa a jelenlegi munkahelyét.

Eddig nagyjából harmincezerrel nőtt eddig a munkanélküliek száma, bár ennél többen veszthették el az állásukat, azonban voltak, akiknek sikerült máshol elhelyezkedni. Eközben azonban nagyot csökkent a szabad állások száma. Április kezdete óta a kabinet becslése szerint naponta mintegy 4 ezer fővel nő a munkájukat elvesztők száma.

A tervek szerint a gazdaságvédelmi csomagot Orbán Viktor kormányfő hétfőn jelenti be, majd kedden a részleteket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismerteti. Kedden tárgyal a jegybanki intézkedésekről és tesz bejelentést az MNB monetáris tanács a - derült ki Gulyás szavaiból.

A kancelláriaminiszter szerint a teljes gazdaságvédelmi csomag a magyar GDP 18-22 százalékát fogja érinteni Gulyás szerint. Mivel a 2019-es magyar GDP 46 767 milliárd forint volt, ez körülbelül 8400 és 10 300 milliárd forint közötti összeget jelent.