"Ritka megtiszteltetés a magyar miniszterelnök számára, hogy levelet kaphat Öntől. A mostani koronavírus-járvány okozta gazdasági bajok indokolják az Ön különleges gesztusát. Örömmel látom, hogy nyomon követi a magyar kormány és a magyar nép koronavírus legyűrése érdekében folytatott erőfeszítéseit" - többek között ezt írta Luca Visentininek, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkárának adott válaszában Orbán Viktor.

Luca Visentini pár napja azt írta, hogy bár üdvözlik "a koronavírus nemzetgazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítését célzó kormányzati lépéseket", de határozott sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy ezekről sem folytattak semmiféle megelőző konzultációt a magyar szociális partnerekkel. Szerinte a járvány rendkívüli kihívásokkal jár, ám a fékek és egyensúlyok rendszerét, a demokratikus normákat ekkor is fenn kell tartani. Pontosan a válság idején van legnagyobb szükség a szociális párbeszédre, hiszen közös a cél: a hatékony vészhelyzeti intézkedések kidolgozása és megvalósítása. Visentini szerint a nagy nemzetközi visszangot kiváltó felhatalmazási törvénnyel és néhány korábbi intézkedéssel Magyarországon megsértik a munkavállalók EU-s irányelvekben garantált jogait.

Orbán Viktor a magyar kormány eddig munkaerő-piaci eredményeinek felsorolása mellett az MTI által idézett válaszában azt is írta: "Biztosíthatom Önt, annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít."