Rendben zajlanak az érettségi vizsgák, a legtöbbeket megmozgató tárgyakon már túl vagyunk. A jelenléti oktatásba visszatérő évfolyamoknál a hiányzásokat rugalmasan kell kezelni, aki a meglévő jegyei alapján nem zárható le, az osztályozó vizsgát tehet. Az egyetemeken és főiskolákon a rektor dönt a gyakorlati képzésről és vizsgák rendjéről - közölte az operatív törzs mai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár.

Május 25-e után pótolható a ballagás és az évzáró, egynapos tanulmányi kirándulás szervezhető, a nyári táborokról később születik döntés - tette hozzá Maruzsa.

Az államtitkár a 16-18 éves korosztálytól azt kérte, regisztráljanak az oltásra, ne felejtsék el, hogy " no vakcina, no party".

Pénteki statisztika

1541 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 403 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 553 836 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 206 949 főre csökkent. 3855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen.

 Müller Cecília javuló járványügyi adatokról számolt be. A vakcinákra térve azt hangsúlyozta, hogy az oltás mindkét adagját fel kell venni. Szavai szerint az oltások felvétele manapság alapvető kruciális (lényegbe vágó - a szerk.) kérdés.

Az időpontfoglalásokkal kapcsolatban megerősítette, jelenleg Sinopharmra, AstraZenecára és Szputnyikra lehet foglalni, s kijelentette, hogy a kint lévő készlet rohamosan fogy.

A 16-18 éveseket pedig arra figyelmeztette, hogy aki ma éjfélig nem regisztrál, később nem tud majd időpontot foglalni.

Az országos tisztifőorvos biztatónak nevezte a 18. heti szennyvízadatokat, országos szinten enyhén csökkenő tendenciájú a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, ugyanakkor Budapest agglomerációjában még látnak mozgást, icipici emelkedést. Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán egyértelmű a csökkenés.

A nyitás újabb lépése az elektív ellátás és a rehabilitációs ellátás újraindítása május 13-tól. Az ellátásokra előre egyeztetett időpontban kerülhet sor, szigorú higiénés intézkedések betartása mellett.

Védettségi igazolvánnyal a bejelentkezést követően igénybe vehető az ellátás, anélkül a beavatkozást megelőző 48 órával kell PCR vizsgálatot, a beavatkozás napján antigén tesztet végezni.

Újságírói kérdések a mai operatív törzsön nem kerültek elő.