A  magyar lakosság 38 százaléka megkapta már az oltás legalább első adagját, ezzel az EU 2. legjobban átoltott országa. A több mint 4 millió regisztráló közül még közel 1,2 millióan várakoznak oltásra - kezdte a mai tájékoztatót György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Kijelentette, hogy most már nem a vakcina mennyiségen múlik, hogy ki mikor kapja meg az oltást.

Sikeresen vizsgázott az online időpontfoglaló rendszer, így a továbbiakban is nyitva marad és a Sinopharm mellett AstraZeneca vakcinára is lehet már jelentkezni. A pénteken érkező 324 ezer adag AstraZenecából 200 ezer kórházi oltópontokra kerül első körös oltásra, erre lehet jövő hétfőtől időpontot foglalni.

A tegnap érkezett Pfizer vakcinákat pedig a 2. körös oltásokon kívül a 16-18 éves korosztály oltására fogják felhasználni, ennek a részlteit napokon belül közlik. Lehetővé válik a fertőzésen 3 hónapon belül átesettek oltása is, aminek szintén hamarosan megjelenik a szakmai protokollja.

Szerdai statisztika

1692 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 774 399 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 188 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 172 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 497 084 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 250 143 főre csökkent. 5907 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 702-en vannak lélegeztetőgépen.

Olyan mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, amely mindenkinek a védőoltását lehetővé teszi - erősítette meg Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Ezen a héten is naponta érkeznek szállítmányok, összesen közel 1,7 millió adag:

  • hétfőn 38400 adag Moderna,
  • kedden 355 680 adag Pfizer,
  • 19200 adag AstraZeneca
  • 480000 adag Szputnyik,
  • 24000 adag Janssen,
  • csütörtökön 400000 adag Sinopharm
  • 44400 Moderna
  • pénteken 324000 AstraZeneca

Müller szavai szerint ez rendkívüli mennyiség és nagyon széles palettán jelenik meg a megfeszített munka eredményeként. Mindenkit arra kért, hogy regisztráljon, ha még nem tette meg.

A járványügyi adatok javulóban vannak, de a vírus továbbra is jelen van, a védelmi intézkedéseket fontos betartani - hangsúlyozta. Jó hír, hogy a szennyvizekben is csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A nagy mennyiségű és sokféle vakcina rendelkezésre állása miatt az a döntés született, hogy az itt élő külföldi diplomaták is felvehetik az oltást a viszonosság elve alapján - tette hozzá.

Elmondta még, hogy az oltás nem hátráltatja a véradást, akinek nincs oltási reakciója, nyugodtan adhat vért. Csütörtöktől visszavezetik az onkológiai népegészségügyi szűréseket  (emlő, méhnyak és vastagbélrákszűrés), a kiesés Müller szerint nem okozhat problémát.

A védettségi igazolványokkal kapcsolatos gondokat a magyarorszag.hu oldalon, vagy a kormányablakoknál, időpontfoglalással lehet jelezni, az oltás beadásának rögzítését mindenki ellenőrizheti az eeszt.gov.hu oldalon.