A világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy mennyire tudják kikerülni a vakcinációból vagy fertőzésből adódó védelmet az új vírusmutánsok. Sajnos az ezzel kapcsolatos ismereteink egyelőre eléggé korlátozottak, de amit tudunk, az nem túl biztató - írta a blogján a közgazdász.

A megfertőződés (ami Magyarországon a lakosság 30-40 százalékát érinthette), az oltás (május végére a lakosság 40 százalékának lesz két oltása) és a szezonalitás révén a nyár valószínűleg problémamentesen telik majd.

Ugyanakkor a különböző új vírusvariánsok megjelenése problémákat okozhat 2021 őszétől kezdve, és ez a legkedvezőtlenebb kimenet esetén ismét karanténba és gazdasági visszaesésbe kényszerítheti a fejlett világot

- véli Zsiday.

Ezzel kapcsolatban többféle adatfoszlányt is felsorol:

  • Izraelben a be nem oltottak körében 0,7 százalék, azonban a beoltottak körében 5,7 százalékra nőtt a dél-afrikai mutáció aránya, ami azt jelzi, hogy a Pfizer-vakcina kevésbé hatékony ez ellen.
  • Az AstraZeneca oltása gyakorlatilag hatástalannak bizonyult Dél-Afrikában, vissza is küldték.
  • Indiában a nagyvárosokban 40-50 százalékos átfertőzöttséget mértek pár hónapja, és emiatt azt gondolták, hogy nincsenek messze a nyájimmunitástól, most azonban olyan gyorsan rájuk robbant az indiai variáns, ami azt sejteti, hogy az valószínűleg képes legalább a betegségen átesettek egy részének újrafertőzésére.
  • Chilei vizsgálatok alapján a kínai Sinovac-oltás hatékonysága 67 százalék, ám a hasonló időben készült brazil vizsgálat csak 50 százalékos hatékonyságot mutat. A különbség az, hogy Brazíliában 47 százalékos arányban volt jelen a fertőzöttek között a brazil variáns. Amennyiben mindkét vizsgálatot pontosnak és összehasonlíthatónak fogadjuk el, abból az következne, hogy a Sinovac csak 31 százalékban véd a brazil variáns ellen, ami nagyon kevés.

Csúnya lehet a karácsony

Viszonylag könnyen lemodellezhető, hogy amennyiben az oltásaink csak mondjuk 50 százalékban hatásosak a különböző variánsok ellen, és csak a lakosság 60-70 százalékát tudjuk beoltani (márpedig úgy tűnik többre nem nagyon van esély), akkor ősztől futótűzként fog elterjedni valamelyik új mutáns vírus - írta Zsiday Viktor.

Véleménye szerin ha pedig nem teszünk semmit, akkor 2021 karácsonya környékére ismét ott fogunk tartani, mint sok ország a tél folyamán: összeomlásközeli ellátórendszer és tömeges halálozás - ami miatt ismét elkerülhetetlenné válik a gazdaság részleges leállítása. Sőt még abban az esetben is, ha a jelenlegi oltások megvédenek a súlyos esetektől, de a terjedést kevésbé tudják gátolni, a be nem oltottak körében iszonyú gyors lehet a terjedés, és a kórházba kerülés, tehát ellátórendszert és gazdaságot tekintve ugyanaz a végkimenet - hangzik a szomorú prognózis!

Mi legyen a megoldás?

A közgazdász szerint a problémát orvosolni lehet egy ősszel beadandó ismétlő oltással ami már véd a variánsok ellen is, de kétséges, hogy ez logisztikailag meg tud-e valósulni.

A következő hetek legnagyobb kérdése tehát az, hogy mennyire tudják kikerülni a védelmet az új variánsok.

Nagyjából ezen múlik ugyanis a világgazdaság és ebből következően a tőkepiacok jövője is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!