Takarékos költségvetést kell készíteni, a korábban jóváhagyott tervezetnek csak a dátuma  stimmel, semmilyen benne lévő szám nem értelmezhető – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezetője.

A kutatócég legújabb elemzése szerinta Kopint-Tárki a korábbi előrejelzését eddig csak 1 százalékponttal mérsékelte, 4 százalékra. Ennek oka, hogy a növekedés húzóerejét eddig is a magánfogyasztásban látják, amelyet 2022 februárjában több mint 1200 milliárd forinttal még meg is támogattak a kormány
jóléti intézkedései.

A jövőre nézve viszont súlyos kockázatokat lát a vállalt nemzetközi és hazai porondon is, ezen belül is kiemelkedik az infláció, ami meghaladhatja idén átlagosa a 8,5 százalékot. Palócz azt javasolja, hogy idén a kormány az inflációt tekintse legfontosabb gazdasági területnek, minden egyéb másodlagos.

Ehhez le kell állítani az állami költéseket, nincs szükség a vállalati támogatásokra. 

Rohamosan nőnek az állampapírpiaci hozamok is, lényegében minden lejáraton 5, most már inkább 6 százalékos többletet fizet az állam.

Az alakulóban lévő kormányzati intézkedésiről egyelőre nem lehet biztosat tudni. A Kopint-Tárki szerint a rezsicsökkentés „szent tehén” a kormányzatnak, ehhez nem nyúl idén az újonnan alakuló kabinet. A benzinárstop kifutása után sem fogják egy az egyben ráengedni a drágulást, fokozatosan érvényesíthetik a piaci árakat a fogyasztókkal szemben.

„Böhöm nagy” GDP mellett, 4500 milliárd forintos, GDP-arányosan 6 százalék  körüli hiánnyal letudható az idei év úgy is, hogy nem nyúlnak a rezsicsökkentési keretrendszerhez - szól a prognózis.

Most 2022-re 2,9, jövőre 3,1 százalékos eurozónás növekedést vár Nagy Katalin, a vállalat világgazdasági szakértője, a negatív kockázatokkal.

Ahogy itthon, globálisan is az infláció, az ezzel járó monetáris politikai szigorítás jelent növekedési kockázatokat, illetve az Oroszországgal szemben újabb embargók, az energiahordozók kiesése még nehezen megbecsülhető.

Erről, pontosabban a szénről döntöttek már az EU-ban, az egyéb orosz energiahordozók kiesése a német gazdaságnak való kitettségünk miatt Magyarországon is fájdalmasnak ígérkezik.