A Reuters adatközlése alapján a január 19 - január 23 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,2 százalékkal lett drágább, a gázolajnál 0,7 százalékos volt az áremelkedés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,6 százalékkal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki 3 forintos benzin áremelést  figyelembe véve január 28-án, szerdán nem várható árváltoztatás - áll a GKI Energiakutató legfrissebb elemzésében.

A Brent kőolaj ára a héten 45-46 dollár között változott, heti átlagban 60 centtel csökkent az olajár. Az amerikai kőolaj jegyzési árát pedig a hatalmas köolaj-készletnövekedés mozdította lejjebb.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a január 19 - január 23-a közötti időszakban 2,2 százalékkal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 0,3, illetve 2,1 százalékos volt a drágulás. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,7 százalékkal került többe, az észak-európai piacokon 0,8-0,4 százalékos volt az áremelkedés.

A forint árfolyama ugyanebben az időszakban 274 forint/dollár körül ingadozott, összességében körülbelül 1,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,8 százalékos áremelkedést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 1 százalékos emelkedést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 2,9 százalékos árnövekedést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 1,3 százalékos, az észak-európai piacokon 1,1-1,4 százalék közötti volt az árak forintban mért növekedése. Ezen a héten az árfolyam változása felerősítette az árak emelkedését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében a benzin és a gázolaj ára várhatóan nem fog változni január 28-án. Így a benzin ára 333 forint/literes szint marad a gázolaj ára is a 343 forint/liter körüli szinten marad.

A GKI Energiakutató szerint az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 18 százalékkal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 24 százalékkal több benzint és 20 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.