Egyre több panasz érkezik a táborokra, ezekben a levelekben arról számolnak be a családok, hogy a beígért program teljes egészében elmaradt, a napi négyszeri étkezésből, csak kettőt kaptak a gyerekek, a nagy forróságban nem kaptak egyáltalán vizet, a kézműves foglalkozásokon csak úgy vehettek részt, ha vittek magukkal felszerelést, pedig erről előzetesen nem volt tájékoztatás - mondta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) ügyvezető elnöke.

Bárki ne szervezhessen tábort

A legnagyobb hiányosság, hogy nincs meghatározva, ki lehet táboroztató, nincsen személyi feltételhez kötve a tábor szervezése. Jenleg bárki, bárhol szervezhet tábort, ha maga a táborhely megfelel a feltételeknek. Ezért fontos, hogy a szülők minél több helyről tájékozódjanak.

Az egyesület a panaszdömping miatt a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a jogszabályi környezet szigorítása miatt. Pár évvel ezelőtt már kezdeményezték a gyerekek nyári táboroztatása miatt minimum a regiszter, bejelentési kötelezettség bevezetését, akkor azt a választ kapták, hogy nincs szükség változtatásra.

Az egyesület hangsúlyozza: hogy a szülők legyenek körültekintők, kössenek írásban szerződést, próbáljanak meg minél több információt beszerezni a táborról, táboroztatóról, hiszen még nincs vége a nyárnak, és táborokat a téli szünetben is sokan hirdetnek.

Példaként említik a fogyasztóvédők, hogy előfordult olyan extrém eset is, hogy az ingyenesnek hirdetett programért a helyszínen mégis fizetni kellett.

A buszban játékokat, édességet árultak a gyerekeknek sokszoros áron. Volt, hogy nem megfelelő számú felnőtt kísérő volt az utazáson, ezzel veszélyeztetve a gyerekek testi épségét.

A panaszosok nagy része arról is beszámol, hogy sok esetben magánszemélyek hirdetnek, nem kapnak se számlát, se nyugtát a befizetett összegekről a szülők, így utóbb azt is nehéz bizonyítani, hogy pontosan mekkora összeget fizettek ki.

A bejelentésekből kiderül, hogy megkerestek több szervet, hatóságot is. A rendőrség a bejelentést elutasította, az egyik esetben a NAV indított eljárást, de ez önmagában a problémát nem oldja meg.

Összességében a gyermektáboroztatás helyzete még mindig nem megnyugtató Magyarországon, nincs egységes rendszer, és törvényi szabályozás sem arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy táboroztatónak - mondta az ügyvezető elnök.