A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A riói olimpia előkészületeinél notórius költségtúllépéssel, rohamtempóban lezavart projektekkel, az építkezések okozta közlekedési káosszal, a közterek feldúlásával és az infláció megugrásával számolhatunk − idézte a Washington Post Christopher Gaffneyt, az egyik riói egyetemen dolgozó amerikai vendégprofesszort, aki a 2014-es foci-világbajnokság és az olimpia előkészületeit kutatja. Nem kétséges, hogy a brazilok összehoznak egy óriási karnevált, de a rendezés anyagi következményei egyfajta gazdasági macskajajként generációk vállát nyomják majd.

Több mint 230 projektet kellene tető alá hozni 2016-ig, amelyek közül eddig 65-öt zártak le vagy fejeznek be hamarosan. Ez azt jelenti, hogy rengeteg építkezés fut majd párhuzamosan. A rendezésben részt vevő 12 település helyi önkormányzata és az állam együtt 12 milliárd dollárt szán csak infrastrukturális fejlesztésekre, Rio repülőterét és kikötőjét felújítják, útjait kijavítják és a város kap egy új metróvonalat. Az utóbbit azonban máris támadják, mert útvonalát nem a város szükségleteihez, hanem befolyásos lobbicsoportok igényeihez igazították.

Lovas verseny aknákon?

Hasonlóan vitatottak a sportlétesítmények miatt végrehajtott kisajátítások: 170 ezer embernek kell új otthont keresnie, ám ehhez családonként csak 16 ezer dollárt kapnak, amiből nem lehet új lakást venni a világ egyik legdrágább ingatlanpiacával rendelkező Rióban. A lovasversenyek helyszínéül egy korábbi katonai gyakorlóteret jelöltek ki, ahonnan még el kellene távolítani a fel nem robbant lövedékeket. Egyelőre a központi stadion névadója is vitatott: Joao Havelange-ról, a FIFA volt elnökéről akarják elnevezni, aki azonban 550 ezer dollár büntetést fizetett, miután egy svájci bíróság többmilliós sikkasztásban találta bűnösnek.

A 2007-es pánamerikai játékokra épített uszoda nem megfelelő az olimpiai úszószámok és vízilabdameccsek lebonyolítására, és a legendás Maracana futballstadion − amelyet szintén öt éve újítottak fel − újabb rekonstrukcióra szorul. Az összes létesítmény mára elavult − állapítják meg szakértők −, így az akkori rendezvény egyetlen haszna, hogy tapasztalatokkal szolgált egy nagy nemzetközi esemény szervezéséhez.

A szálláshelyekkel is gond lehet

Egyelőre megoldatlan a szállodai helyek problémája is. Rio jelenlegi kapacitása 33 ezer ágy, beleértve a garniszálókat is. A szervezők 12 ezer szobát ígérnek az öbölben lehorgonyzó turistahajókon és nagyvonalú támogatásokkal igyekeznek ösztönözni a hotelek építését. A város mellett lakóparkok épülhetnek, amelyek lakásait az olimpia után luxusapartmanokként értékesíthetik.