„Hirtelen frászt kaptam, amikor megláttam a januári bérjegyzéket” - állítja egy mentőápoló, aki eddig hitt annak a januárban közzétett kormányzati táblázatnak, amelyben az ő kategóriájára azt írták, 575 ezer forint lesz a havi bruttó átlagkeresete - olvasható a portálon.

Ehhez képest most a januári emeléssel, plusz túlmunkadíjakkal bruttó 505 ezer forintot kapott január havi illetményeként. Ez pedig meg sem közelíti a kormányzati közlést.

Nem biztos, hogy ő az egyetlen, akit meglepett a friss bérpapír

Az egészségügyiek a napokban kapják kézhez a januártól esedékes emelt bérüket. A szakdolgozók a 21 százalékos emeléssel alapbérként bruttó 40 és 100 ezer forint közötti többletre számíthatnak (képzettségüktől és a munkában eltöltött időtől függően). A pályakezdő orvosok bruttó 138 ezerrel, a legidősebb gyógyítók pedig bruttó 480 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint decemberben.

Mindez azt jelenti, hogy az orvos és a szakdolgozói bér között tovább nyílt az olló, de egyéb problémák is okoznak feszültséget az intézményekben.

Arra sincs garancia, hogy a szakdolgozók maradéktalanul megkapják a januártól ígért 21 százalékos alapilletmény emelést, hiszen ezzel egyidejűleg jó néhány helyen megvonják a munkáltatói döntésen alapuló korábbi juttatásokat

- mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. A munkáltató döntésével kaphattak például a 40 százalékos műszakpótlék helyett 50 százalékosat az egy-egy hiányterületre jelentkező szakemberek. Most elkezdték ezeket a minimumokra csökkenteni.

Körlevél a pótlékról

Néhány helyen arról kaptak körlevelet a szakdolgozók, hogy a béremeléssel egyidejűleg kevesebb lesz ez a pótlék. Mindennek az az alapja, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság kiadott egy körlevelet az orvosi ügyeleti díjakkal kapcsolatban. Eszerint most felemelték az orvosi ügyeleti díjakat és rögzítették, hogy ahol a 40 százalékos műszakpótlékuk 50 volt, ott azt vegyék vissza.

Ezt értelmezhették úgy több helyen, hogy a szakdolgozók pótlékait is meg kell kurtítaniuk, noha náluk nem volt olyan ügyeleti díjemelés, mint az orvosoknál. Számos juttatást - szakterületi pótlék, eseti keresetkiegészítés, fix pótlék – amelyeket egyes, különösen megterhelő területeken kaptak, januártól csak az országos főigazgató engedélyével lehet kifizetni, így a januári bér sokaknak okozott kellemetlen meglepetést, igaz kaptak ígéretet, hogy ezeket később majd megkapják.

A szakszervezeti vezető ugyanakkor megjegyezte: jogszabály mondja ki, hogy a munkáltatói döntésen alapuló juttatásokat nem lehet a béremelésekre hivatkozva visszavenni.