A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta - közölte az MBA az MTI-vel. A Figula szőlőskertek a Balatonfüred-Csopaki borvidéki pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, harminc hektáron.

A Figula borok készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, amelyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket is kiaknázza. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel

- jegyezte meg a Magyar Bor Akadémia.

A dédapa, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A tőle származó szőlő és bor iránti szeretetből táplálkozva a Figula Pincészet lemondásokkal és hatalmas szorgalommal mára a legismertebb magyar borászatok közé került. A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította és építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, pontosan abban az évben, amikor fia megszerezte szőlész-borász diplomáját. 

A legtöbb szavazatot kapott borászok:

 

  • Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék),
  • Günzer Tamás (Villányi borvidék),
  • Lamport József (Egri borvidék),
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék),
  • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).