A vállalkozások számára a legkevésbé kockázatos likviditásszerzési módok egyike a faktoring: ilyenkor az ügylet során egy előleg folyósításával finanszírozza a vállalatot egy harmadik szereplővel - a vevővel - szemben keletkezett, de később esedékes követeléseit. Többnyire a számlák bruttó értélének 90 százaléka körüli összeget kaphat meg így azonnal egy cég, a követeléskezelést pedig a köztes szereplő intézi majd, egy bizonyos százaléknyi szolgáltatási díjért cserébe. Mivel nem keletkezik a vállalkozásnak ezzel tartozása, hanem egy jövőbeni kifizetését előfinanszírozzák, ez a szolgáltatás jóval biztonságosabb, mint kölcsönöket felvenni. Cserébe csak arra kaphatnak pénzt a cégek, amiért már megdolgoztak.

A faktoringpiacon összesített forgalma 20 százalékkal, 1262 milliárd forintról 1515 milliárd forintra nőtt 2019 azonos időszakához képes . A finanszírozási (hitel) állomány 7 százalékkal nőtt, 286 milliárd forintról 294 milliárdra - ismertette az első két negyedév eredményeit a Magyar Faktoring Szövetség.

Bár a tavalyi év azonos időszakával történő összehasonlításban a forgalom- és a hitelállomány-növekedés látványos, az előző negyedév adatait figyelembe véve a pandémia kedvezőtlen hatása a faktoring szolgáltatások alakulásában is kimutatható. Évtizedes tapasztalat, hogy a második negyedév szezonálisan magasabb forgalmi adatokat eredményez. A járvánnyal sújtott második negyedévben a forgalom nem nőtt, sőt 64 milliárd forinttal, az előző negyedév forgalmának 8 százalékával csökkent. A vállalkozásoknak nyújtott finanszírozás is 6,2 milliárd forinttal kevesebb volt idén június 30-án, mint az első negyedév végén. Ez a hitelállomány 2 százalékos csökkenését mutatja a pandémia első hulláma idején.

A faktoring szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek száma ugyanakkor nem csökkent a járvány hónapjai alatt sem. A félév végén 3350 ügyfél használta aktívan a faktoring nyújtotta finanszírozást, amely 2 százalékos bővülést jelent. A gazdasági visszaesés következménye, hogy a meglévő ügyfélállomány forgalma is csökkent, a csökkenést viszont nagyrészt pótolni tudta az új ügyfelek megjelenése.

Az első félév eredménye azért is különösen figyelemre méltó, mert a faktoring nem része az MNB NHP Hajrá gazdaságélénkítő programnak, mégsem csökken iránta az ügyfelek érdeklődése - tette hozzá a szövetség.